Možda ste čuli...

Donosimo vam 20 najneobičnijih imena bendova sa Balkana

Kultura / Glazba | 03. 12. 2015. u 16:15 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odabrati ime za bend koje će svi upamtiti nije nimalo lak zadatak. Najbolje prolaze bendovi sa kratkim i jasnim imenima, ali u vremenu kada su metalci zauzeli sva 'udarna' poput Metallice, Kissa, Deatha šansa da vas izdvoji može biti duhovit ili neobičan naziv. Štaviše, neke bendove više i ne pamtimo po pjesmama već po njihovim imenima. U to 'ime' predstavljamo neobično krštene bendove sa ovih prostora, piše portal balkanrock.

20. Čovek Bez Sluha

Zanimljivo je baviti se glazbom i nositi ime po biću koje nema sluha za istu. 'Čovek Bez Sluha' je punk bend iz Kragujevca, osnovan krajem 1994. godine. Glazba benda se može opisati kao melodični punk rock, sa iskrenim i dubokim tekstovima koji nose poruku. Simpatično ime i dobra glazba učinili su ih jednim od najpopularnijih punk bendova iz Srbije.

19. Deca Loših Muzičara

Imaju humoristične tekstove, predvodio ih je do skoro pravi šaljivdžija – glumac Ivan Jevtović, pa ne čudi da je i ime dosejtka naizgled upućena roditeljima. Mislite da je ime smiješno? Onda niste čuli njihovu odu Vladu Divcu.

18. Atheist Rap

Em repuju, em ne vjeruju u Boga... pa može li gore? Šalu na stranu, 'Ateisti' su možda najznačajniji srbijanski punk bend sa angažiranim pjesmama koji je proslavio 25 godina postojanja. Pored duhovitog imena, mnogi nazivi albuma, pjesama pa i sami stihovi imaju nenormalnu dozu humora.

17. Osmi Putnik 2

'Osmi Putnik' je popularni hard rock bend iz Spilta, 'Osmi Putnik 2' daleko od toga. Nazvati bend 'Osmi Putnik 2' je neopisivo retardirano i spada u kategoriju 'toliko je glupo, da je smiješno'. No, kada su se Splićani mogli nazvati po istoimenom filmu, zašto ne bi Beograđani po njegovom nastavku. 'Osmi putnik 2' zadnjih godina uživaju status kultnog benda u underground punk krugovima.

16. KUD Idijoti

KUD je skraćenica za Kulturno umjetničko društvo, a pulski sastav je društvo smatrao 'idijotima'. Ako su 'Atheist Rap' uz 'Gobline' najznačajniji srbijanski punk bendovi, 'KUD Idijoti' su to za Hrvatsku, pa čak i Balkan.

15. Debeli Precjednik

Političari na Balkanu skloni su gojaznosti, prije svega jer se uglave u svoje fotelje, posao svoj ne rade, već samo jedu. Dok ne dođe naredni debeli političar u 'precjedničku' fotelju, možemo uživati u glazbi osječkih rockera, piše balkanrock.

14. Letu Štuke

Predvodi ih Šaran, a oni su štuke koje lete. Iza imena koje i nema mnogo smisla stoji fantastičan sarajevski bend koji je topla preporuka za ljubitelje kvalitetne glazbe.

13. Prljavi Inspektor Blaža i Kljunovi

Blaža je jedna od najzanimjivijih ličnosti na sceni u Srbiji. Glazbenik, komičar, glumac, TV voditelj, a svojevremeno čak i kolumnista. Jedno vrijeme je sebe poistovjećivao i sa Jamesom Bondom, ali za nas i dalje ostaje na zvanju inspektora. Zašto je inspektor okružen kljunovima ne bih znao reći. Pored smiješnog imena i glazba je smiješna, i malo je onih koji ne znaju čuvenu pjesmu o Pameli Anderson.

12. Kawasaki 3P

Hm, već se javlja trend da zanimljiva imena uglavnom smišljaju punkeri. Ovi Zagrepčani imaju trip da voze Kawasaki, a mogu se pohvaliti i prestižnom nagradom 'Porin'.

 

11. Kanda, Kodža i Nebojša

Ovaj poznati domaći bend čine Oliver, Ognjen, Nenad, Janko i Vlado ...hm, pa tko je onda, zaboga Nebojša? A šta ćemo sa Kandom i Kodžom?

10. Vibrator u Rikverc

Pančevačke djevojke jedan su od dobrih primjera all-female pop bendova na domaćoj sceni. Glazba i scenska pojava često su provokativne, a da oko sebe stvore određeni 'tabu' postarale su se još provokativnijim imenom benda – Vibrator u rikverc. Zbog imena benda njihova pjevačica Snežana je čak imala problema sa zaposlenjem u osnovnoj školi kao nastavnik glazbenog obrazovanja.

9. The Bambi Molesters

Možda najznačajniji bend sa Balkana ikada, jedan od najboljih surf rock bendova na cijelom svijetu, čija se pjesma 'Chaotica' čak našla u planetarno popularnoj seriji Breaking Bad ipak ima neobično ime, zaboga, oni zlostavljaju Bambija! Nije isključeno da su baš oni ubili Bambijevu mamu.

8. Nablesnotesni

Za opis ove nesvakidašnje pojave koja potiče iz Knjaževca najbolje je pozvati se na Vukajliju: "Vodeći bend agro sex punka kod nas! Njihova pojava, originalnost i opičenost su sasvim dovoljne da imaju armiju obožavatelja, iako su i dan-danas demo bend. Izuzetno je zanimljivo da je bend prvih godina svog postojanja svirao isključivo instrumente poput plehanog korita, klepetuse, radijatora, češlja i sl, a ni dan danas ih se nisu u potpunosti odrekli". Ako ime i pjesme nisu dovoljno opičene, njihova pojava svakako jeste. Poznata je anegdota da su vlastiti album prodavali na pijaci, po različitim cijenama za isti proizvod, kako kažu jer su i jaja sva ista, a imaju različitu cijenu.

7. Gužva u 16-ercu

Naravno, ponovno su punkeri u pitanju, i to osječki. Inspirirani nogometom i onime što se događa u tih 16 metara oko gola. Svoj debi album imena 'Čir na 12-ercu' objavili su 1999. godine.

6. Danas svi znaju da igraju fudbal

Još jedan bend inspiriran nogometom i onim sindromom da se na ovom prostoru svi bave nogometom, a košarka je najtrofejniji sport (bar u Srbiji). Zanimljiva stvar oko ovog benda je da im je cijeli vizualni identitet zasnovan na nogometu. Od loga do cijelog websitea koji je pun nogometnog žargona.

5. Josip A Lisac

Mislili ste da ne može ime benda biti gluplje od 'Osmi putnik 2'? E, pa, može... i ne treba ga miješati sa pjevačicom Josipom Lisac. Ovo nije Josipa, ovo je Josip koji je uprkos tome lisac... šta?!?

4. Nežni Dalibor

Ime ovog fantastičnog benda je ujedno i njihovo najveće prokletstvo. Koliko je samo ljudi odbilo da sluša ovaj bend zbog Dalibora koji je osjetljiv i nježan. Kao što KKN nema Nebojšu, tako Vranjanci nemaju Dalibora. Kako jedan kolega sa Balkanrocka kaže, idelna predgrupa zvala bi im se 'Srebrni Zlatibor'. Svakako ovo je jedna do najboljih domaćih alt rock sastava, i uprkos odbojnom imenu bend je koji morate preslušati!

3. Bokal Oseća Stvarnost

Gdje ste vidjeli djeda od dva metra? (ime debi albuma ovog benda) Nigdje. A jeste li znali da bokal ima osjećanja i da je svjestan svog samopostojanja? Niste ni to. Iza ovih blesavih imena stoji još blesavija ličnost iz Niša, Miodrag Branković Ćale. Neiscrpna doza lupanja gluposti koja izaziva neobuzdan smijeh i suze uz pjesme o Zvonku Bogdanu, Evi Ras, Robinzonu Krusou, tajnici, Vrežinskom Bazenu, mački, hipsterki...

2. Sveže amputirana ruka Satrijanija

Sa jedne strane oni su S.A.R.S., biološko oružje (Severe acute respiratory syndrome), a sa druge strane u punoj formi su zapravo 'Sveže amputirana ruka Satrijanija'. Jo Satriani je jedan od najboljih svjetskih gitarista, a ovaj bend ima taj virtuozni kvalitet amputirane ruke. Vremenom, od smiješnog imena, S.A.R.S. su postali jedan od najpoznatijih bendova posljednjih godina u regiji.

1. Neočekivana Sila Koja Se Iznenada Pojavljuje i Rešava Stvar

Pojavili su se krajem 90-ih godina, potpuno neočekivano, i riješili stvar. Iako više ne postoje (tj. nisu aktivni) ova supergrupa koju su činili Boris Mladenović, Nemanja Aćimović i Vladimir Đorđević utabala je put onome što će postati poznato kao 'Nova srpska scena'. Ime su koje se teško zaboravlja (jer treba vremena da ga pročitate i upamtite). Kasnijih godina su se prekrstili i olakšali život koncertnim promoterima koji su sada na plakate mogli tiskati samo 'Neočekivana sila', zaključuje balkanrock.

Kopirati
Drag cursor here to close