Sarajevo

Dani Matice hrvatske - Održan koncert Bartolomeja Stankovića

Kultura / Glazba | 23. 10. 2014. u 15:45 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon debitantskog koncerta u veljači ove godine u istoj dvorani, kada je Bartolomej Stankvoić izveo djela Krešimira Seletkovića, Franza Liszta, Samira Fejzića i Modesta Petroviča Mussorgskog, sinoć je mladi pijanist sarajevskoj publici priredio još jedan atraktivan koncert sa sonatama W.A.Mozarta, Asima Horozića i Sergeja Prokofjeva, te baladama Franza Liszta, Blagoja Berse i Frederica Chopina. 

Poseban trenutak večeri je bila sjajna izvedba Sonate Asima Horozića, koji je također bio na koncertu i uživao u izvedbi vlastitog djela, Sonatu napisanu 80ih godina prošlog stoljeća koju je praizvela pijanistica Nedžmija Omerćehajić iz Tuzle.

Svojim prisustvom koncert su uveličali i Visoki predstavnik u BiH gospodin Valentin Inzko, Njegova ekselencija veleposlanik Republike Grčke g. Karolos Gadis i njegova supruga, članovi Matice hrvatske u Sarajevu, kao i publika iz Sarajeva i drugih gradova u okolici, koju nije spriječilo snježno nevrijeme da prisustvuju koncertu.

Bartolomej Stanković magistrirao je klavir u klasi prof. em. Pavice Gvozdić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te završio master pijanistički studij u klasi prof. Federica Gianella na Steinway Society akademiji u Veroni.

Klavir je započeo učiti u klasi prof. Bahrije Šabanović u ŠOMO "Avdo Smajlović" u Visokom, a nastavio u Srednjoj muzičkoj školi Sarajevo u Sarajevu u klasi prof. Angeline Bojović-Pap.

Dobitnik je niza nagrada i priznanja, kao i Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu 2011. godine za projekt "KLAVIR - kroz historiju i građu" kojeg će 12. studenog 2014. predstaviti i sarajevskoj publici u Domu Oružanih snaga u Sarajevu. 

Koncert su podržali: Ministarstvo kulture i sporta KS, Ministarstvo odbrane BiH, Općina Centar Sarajevo i BHRadio 1.

Kopirati
Drag cursor here to close