Elvis

Dan kad je rođen kralj

Njegov prvi singl 'Heartbreak Hotel' izašao je u siječnju 1956. godine i odmah postao hit broj jedan.
Kultura / Glazba | 08. 01. 2021. u 08:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki glazbenik Elvis Aaron Presley, “kralj rocka”, izuzetno popularan pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća, rođen je na današnji dan, 8. siječnja 1935. godine.

Presley je prodao više od 150 milijuna ploča i glumio u dvadesetak filmova.

Karijeru je počeo kada je vlasnik Sun Recordsa Sam Phillips, željan da široj publici približi zvuk afroameričke glazbe, vidio u Elvisu potencijal da to i ostvari.

U pratnji gitariste Scottyja Moorea i basiste Billa Blacka, Elvis je jedan od začetnika rockabillyja, ubrzanog spoja countryja i rock'n'rolla.

Njegov prvi singl 'Heartbreak Hotel' izašao je u siječnju 1956. godine i odmah postao hit broj jedan. Presley je postao vodeća figura novog zvuka.

Video: Elvis Presley - Heartbreak Hotel (Audio)

Njegov način izvođenja pjesama i energični pokreti učinili su ga jednim od najpopularnijih izvođača, ali i najkontroverznijih.

Filmsku karijeru započeo je 1956. filmom “Voli me nježno”. Uglavnom je igrao u glazbenim filmovima osrednje vrijednosti, ali s naslovnim pjesmama koje su redovno postajale hit.

Od 1957. do 1966. godine Presley se nalazio na listi 10 najkomercijalnijih američkih glumaca.

Godine 1975. ima ozbiljne zdravstvene probleme, dijabetes i gastritis.

Postao je ovisan o drogama, a 1977. godine doživljava srčani udar, ali ne mijenja način života.

Video: Top 10 Elvis Presley Songs

Dana 16. kolovoza iste godine Elvis pada u duboku komu zbog prekomjerne upotrebe droge. Liječnici pokušavaju spasiti mu život, ali ne uspijevaju. U trenutku smrti imao je 43 godine.

Elvis Presley je još za života postao legenda – za dvadesetak godina rada objavio je 97 ploča, a na vrhovima top-lista proveo je čak 996 tjedana.

Kopirati
Drag cursor here to close