Predavanje i koncert

Dan Indije u Mostaru

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kazao je kako je "Dan Indije" u Mostaru već postao tradicija te kako se kroz kulturne manifestacije koristi prilika za upoznavanje s kulturom indijskoga naroda.
Kultura / Glazba | 17. 10. 2017. u 14:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru utorak je uz prigodan program obilježen "Dan Indije".

Tijekom svečanosti obilježavanja upriličeno je predavanje veleposlanika Indije u BiH Rahula Chhabraa na temu "Odnosi Indije i Bosne i Hercegovine u globalnom svijetu", te koncert klasične indijske glazbe.

Veleposlanik Indije Chhabra u izjavi novinarima kazao je kako se danas slavi Dan Indije te kako će predstavit kulturu, glazbu, ples i pokušati predstaviti Indiju u ovome dijelu svijeta.

''Predstavit će se povijest indijske umjetnost, objasnit ćemo kako se razvijala tijekom vremena i od čeka se sastoji suvremena indijska kultura. Bit će riječ i o ekonomiji, kako se Indija ekonomski razvila, kako je sve više dio međunarodne scene, kako se svijet mijenja i kako se Indija tome prilagođava'', rekao je indijski veleposlanik.

Dodao je kako je BiH europska, multikulturalna, demokratska zemlja kao i Indija.

''Ovdje se osjećamo kao kod kuće. Različite jezike, religije, kulture i sve što imamo želimo pokazati ljudima u BiH, a nadamo se kako će posjetitelji barem malo uživati u svemu tome'' kazao je Chhabra.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kazao je kako je "Dan Indije" u Mostaru već postao tradicija te kako se kroz kulturne manifestacije koristi prilika za upoznavanje s kulturom indijskoga naroda.

''Upoznavanje je jedna važna strana svih dobrih odnosa, poštujući jedni druge možemo graditi bolje odnose'', kazao je Bešlić, koji je čestitao 70. obljetnicu indijske neovisnosti, u nadi da će suradnja BiH i Indije biti sve bolja.

 Prorektorica za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Mostaru Sanja Bijakšić u izjavi za medije rekla je kako se današnja manifestacija organizira u povodu 70. godina nezavisnosti Indije, izrazivši pri tome zadovoljstvo što je Mostar domaćin ovakve manifestacije na kojoj će se predstaviti kultura i pokušati približiti odnosi koji vladaju u Indiji.

''Cilj Sveučilišta je što veća otvorenost, idemo prema internacionalizaciji i stoga želimo širiti veze ne samo sa sveučilištima iz našega okruženja, već se povezati i globalno'', rekla je Bijakšić.

Osim u Mostaru, manifestacija ''Dan Indije''  održava se i u Širokom Brijegu, a organizatori su  Sveučilište u Mostaru u suradnji s Veleposlanstvom Republike Indije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close