Tupac Shakur

Čovjek koji je promijenio Ameriku i svijet danas bi navršio 50 godina

Jedan je od najvećih umjetnika svih vremena po mnogim časopisima, uključujući i Rolling Stone koji ga je rangirao 86. na popisu 100 najvećih umjetnika svih vremena.
Kultura / Glazba | 16. 06. 2021. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Tupac Amaru Shakur (New York, 16. lipnja 1971. - Las Vegas, 13. rujna 1996)

Lesane Parish Crooks, poznatiji kao Tupac Amaru Shakur ili samo 2Pac, danas bi navršio 50 godina, ali njegov je život okončan 13. rujna, 1996. u Lasw Vegasu.

Tupac Amaru Shakur rođen je 16. lipnja 1971. godine u u Harlemu, dijelu četvrti Manhattan, u New Yorku, kao sin Afeni Shakur, koja je mjesec dana prije poroda bila puštena iz zatvora zbog ilegalnog djelovanja s Crnim panterama.

upac je rođenjem dobio ime Lesane Parish Crooks, ali mu je majka u djetinjstvu ime promjenila u Tupac Amaru Shakur.

Tupacova obitelj se često selila u njegovom djetinjstvu, prvo iz Harlema u Brooklyn, pa iz Brooklyna u Baltimore. U Baltimoreu Tupac je pohađao Školu primijenjenih umjetnosti, gdje je pokazao svoje odlične rezultate na području umjetnosti.

Nedugo kasnije seli s obitelji u Oakland, u Kaliforniju, na zapadnu obalu Sjedinjenih Američkih Država. Pošto su zapadna i istočna obala SAD-a bile sukobljene što se tiče bandi, Tupac se počinje baviti repanjem.

Tupacov prvi album 2Pacalypse Now objavljen je 1991. godine i od tada počinje njegov vrtoglavi rast popularnosti. Za svoga kratkog života Tupac je snimio i nekoliko filmova, među kojim je najpoznatiji Juice iz 1992. godine.

Video: 2Pac - Changes (Official Music Video) ft. Talent

Nezapamćen utjecaj

Sa 75 milijuna prodanih albuma je po mnogima najveći izvođač u povijesti hip-hop glazbe. Smatra se da je, računajući i piratska izdanja, prodano preko 200 milijuna njegovih albuma na globalnom nivou.

Većina njegovih pjesama se bavi odrastanjem u nasilju i siromaštvu geta, zatim rasizmom kao i obračunavanjem s drugim reperima. Tupac je bio poznat i po političkim i gospodarstvenim porukama u svojim pjesmama.

Jedan je od najvećih umjetnika svih vremena po mnogim časopisima, uključujući i Rolling Stone koji ga je rangirao 86. na popisu 100 najvećih umjetnika svih vremena.

Imao je nevjerovatnu karizmu i energiju. Privlačilo je to kao magnet sve ljude oko njega. Madonna, Janet Jackson, Mike Tyson, Donatella Versace, Queen Latifah… Svi su željeli biti u njegovom društvu.

I dok su reperi u tadašnje vrijeme često bili „fabricirani likovi“ čiji je gangsterski imidž stvoren kroz pjesme uvelike odstupao od njihovog stvarnog života (o. pa. Jay-Z, Dr. Dre, LL Cool J, Ice Cube…) – isto se nije moglo reći za Tupaca. Shakur nije kao Eminem morao stvarati kontroverze, njegov život sam po sebi je bio kontroverza.

Iako su mnoge generacije na ovim prostorima odrasle na NWA i Public Enemyiju, tek je Tupac u velikom stilu uspio 'prekoračiti baru', i popularizirati hip-hop kao žanr.

Tupac je otvorio put Europe i svijeta za repere koji su došli iza njega. Teško bi Eminem i Drake mogli ostvariti toliku popularnost i uspjeh da nije bilo Tupaca. Nije ni čudo da je još uvijek najveći uzor i inspiracija njegovim nasljednicima do dan danas.

Njegov je utjecaj na modu također impresivan. Bio je onaj koji je stvarao trendove s njegovim originalnim stilom. Njegov stil nosio se po cijelom svijetu: tetovaže po tijelu, bandana marame, Cartier naočale, piercing na nosu, zlatna ogrlica i denim jeans. Da je u tome bio ispred svog vremena dokazuje da je stil još i danas aktualan.

Video: 2pac feat Dr.Dre - California Love HD

Obrazovan i buntovan

Njegovo zlatno odijelo koje je nosio na Verscaevoj modnoj reviji u Milanu otvorilo je vrata da reperi postanu zaštitna lica najpoznatijih modnih brendova.

Kada vidite da je Rihanna istetovirala Thug Life tetovažu ili kad se Justin Bieber oblači poput Tupaca, možete vidjeti koliki je velik utjecaj osobe koja nas je napustila prije 25 godina.

Malo je poznato da se Tupac Shakur u mladosti bavio baletom. Da je pisao poeziju. I da je bio nevjerovatno načitana osoba. Moglo se to osjetiti u njegovim pjesmama, u koje je unio dašak Shakespeara.

Dok bi drugi obično kritizirali, Pac je imao i poneko rješenje. Sa samo 17 godina opisao je kako treba izgledati obrazovni sustav.

"Treba uvesti predmete o drogi, seksualnoj edukaciji, o prevarama, vjerskim sektama, policijskoj brutalnosti, empatiji, rasizmu u Americi te one o tome zašto su neki ljudi gladni. Ali ne, umjesto toga u stvarnosti imamo tjelesnu kulturu", napisao je.

Većina ga zna po njegovim najvećim hitovima, poput California Love, Changes ili Dear Mama, koje su ujedno neke od njegovih najboljih pjesama. Ali Tupacova emocija, empatija, kritika društva i umijeće prenošenja priče možda najbolje dolazi do izražaja u pjesmama poput Keep Ya Head Up, Brenda s Got a Baby, All Eyez On Me i Me Against The World.

Video: 2Pac - All Eyez On Me

Nastavio živjeti i nakon smrti

Postojale su dvije strane Tupaca. Ona pozitivna koju je oslikavala njegova nevjerovatna karizma, energija, zarazan osmijeh, revolucionaran duh, briga za zapostavljene u društvu, ljubav prema ženama, te ona negativna koju je oslikavao gangsterski stil života, upotreba narkotika te nekontrolirani bijes prema svojim neprijateljima.

Krajem života njegovu lošu stranu potenciralo je nesretno rivalstvo East i West Coasta, koje se obično navodi za uzrok njegove i smrti njegovog rivala – Notorius B.I.G.

U društvu Suge Knighta, vraćajući se sa boksačkog meča na kojem je nastupao Mike Tyson, 7. rujna 1996., suvozač bijelog Cadillaca počeo je pucati na automobil u kojem je bio Tupac.

Tupac je primio četiri metka u prsa, bio je odvezen u University Medical Centre gdje je prebačen na intenzivnu njegu zbog obilnog unutarnjeg krvarenja. Liječnici su na njemu obavili tri operacije, odstranili mu desno plućno krilo, ali Tupac nije izdržao.

Umro je 13. rujna 1996. u istoj bolnici. Navodno su počinitelji bili isprovocirani pjesmom "Hit 'Em Up", te su bili pripadnici bandi sa istočne obale.

Čovjek imenom Orlando Baby Anderson 1996. je navodno ubio Tupaca iz osvete, nakon što su ga članovi reperove bande pretukli. Orlando je i sam ubijen dvije godine kasnije u pucnjavi bandi, negirajući dotad bilo kakvu umiješanost u ubojstvo Tupaca, a nikada nije bio ni optužen.

Nakon njegove smrti objavljeno je još jedanaest albuma s njim kao autorom, a prvi je bio The Don Killuminati: The 7 Day Theory. Tupacova majka, Afeni, osnovala je svoju diskografsku kuću Amaru Records, te je objavila album R U Still Down? (Remember Me) 1997. godine, sa Interscope i Jive Records, isto kao i za album Greatest Hits 1998. godine, samo što se priključio i Death Row. (Izvori: Wikipedija i Inspire Me)

Video: 2Pac - Hit 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close