Čuva se 168 godina

Chopinovo srce sačuvano u konjaku

Sačuvano u konjaku, Chopinovo srce otkriva njegove tajne
Kultura / Glazba | 27. 11. 2017. u 08:19 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kad je jedan od najvećih svjetskih glazbenih virtuoza Frederic Chopin preminuo 1849., vjerovalo se da umro od čestog uzroka smrti u vrijeme romantizma - tuberkuloze, no znanstvenici oko toga još uvijek lome koplja, piše Hina.

Poljsko-francuski pijanist i skladatelj umro je mlad, s 39 godina, a poznato je i da je bolovao od tuberkuloze, pa se vjerovalo da je umro od njezinih komplikacija, preciznije od perikarditisa.

Međutim, poljski stručnjaci su prije desetak godina to doveli u pitanje i objavili da je Chopin, kojemu je zdravlje uvijek bilo vrlo krhko, patio od cistične fibroze.

Cistična fibroza je nasljedna bolest koja ponajprije zahvaća probavni i dišni sustav, a karakteristično joj je začepljenje plućnih puteva abnormalno gustom sluzi. Bolesnici u prosjeku ne žive dulje od četrdesetak godina.

Video: Nocturne

Poljski znanstvenici, prvi koji su koristili modernu tehnologiju u proučavanju Chopinova srca, koje se posljednjih 168 godina čuva u staklenki s tekućinom za koju se pretpostavlja da je konjak, vjeruju da su stigli korak bliže točnoj dijagnozi.

"S velikom vjerojatnošću možemo reći da je u pitanju ipak tuberkuloza", rekao voditelj istraživanja Michal Witt, vrhunski stručnjak na području molekularne i kliničke genetike.

Pošto nisu smjeli otvoriti hermetički zatvorenu staklenku sa Chopinovim srcem, njegov se tim koristio fotografijama visoke rezolucije snimljenim izvana.

"Lezije koje su jasno vidljive na osrčju Chopinova srca upućuju na tuberkulozu", rekao je Witt govoreći o vanjskoj srčanoj opni koja je tipično zahvaćena komplikacijama izazvanim tuberkulozom.
No Witt priznaje i da je bez DNK testiranja nemoguće u potpunosti isključiti mogućnost cistične fibroze.

Znanstvenici koji su iznijeli teoriju o mogućoj cističnoj fibrozi kao jedan od većih argumenata za nju navode Chopinovu kroničnu pothranjenost, koja je tipičan simptom bolesti. Chopin je na 1,70 metara visine težio samo 40 kilograma.

Poljsko ministarstvo kulture godinama odbija zahtjeve da se provede DNK ispitivanje Chopinova srca strahujući kako bi ga takav postupak mogao trajno oštetiti.

"Ne možemo to sto posto dokazati, ali vjerojatnost da je u pitanju tuberkuloza mnogo je, mnogo veća od cistične fibroze", rekao je Witt.

Bez genetskog testiranja, ne možemo biti ni posve sigurni da je srce stvarno Chopinovo, ali, kako ističe Witt, "nema nijednog razloga vjerovati da nije".

Srce je jasno vidljivo, dobro očuvano, u "tekućini boje jantara".

"To je vrlo vjerojatno konjak. Od Francuske revolucije konjak se u Francuskoj koristio za takve namjene", kaže Witt.

Chopinovo srce čuva se u zidu barokne crkve Svetog Križa u Varšavi. Time je ispoštovana njegova posljednja želja prije smrti u egzilu u Parizu 1849. godine. Ostatak njegova tijela pokopan je na pariškom groblju Pere Lachaise.

Rođen u Zelazowoj Woli blizu Varšave 1810., Chopin je mnoga od svojih najpoznatijih djela skladao u Francuskoj, zemlji njegova oca, u kojoj je i sam završio 1831. nakon neuspjela poljskog ustanka protiv Ruskog Carstva.

Pošto nije želio prihvatiti rusku putovnicu, više za života nije kročio u svoju i majčinu domovinu.

Kopirati
Drag cursor here to close