Najava koncerta

Četiri nacionalna kulturna društva u BiH donose 'Sazvučja'

Koncertu će prethoditi potpisivanje Sporazuma o suradnji društava, a za HKD Napredak bit će to još jedno svojevrsno obilježje značajnog jubileja.
Kultura / Glazba | 06. 10. 2020. u 14:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U godini koju je obilježila pandemija korona virusa i koja je po svemu posebna i drugačija od većine onih koje smo doživjeli i preživjeli, kada su kontakti svedeni na minimum, četiri nacionalna društva u Bosni i Hercegovini prkoseći vremenu u srijedu 7. listopada 2020. godine s početkom u 19 sati u Gradskoj vijećnici u Sarajevu organizirat će koncert pod nazivom “Sazvučja“.

Koncertu će prethoditi potpisivanje Sporazuma o suradnji ovih društava u 18 sati, a za Hrvatsko kulturno društvo Napredak bit će to još jedno svojevrsno obilježje značajnog jubileja i to 30 godina od obnoviteljske Skupštine kojom je Društvo ponovno krenulo u realiziranje započete misije i stavilo se u onu jednu i jedinu službu, službu za čovjeka.

Kao što sama riječ sazvučja u svom značenju nosi sklad više tonova, tako u Bosni i Hercegovini kroz potpuni sklad i sinergiju djeluju Bošnjačka zajednica kulture “Preporod“, Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” i Židovsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo “La Benevolencija“, a koja s pravom nose epitet temeljnih institucija kulture naroda Bosne i Hercegovine. Društva su to koja čuvaju i promoviraju tradiciju nacionalnih kultura koje čine jedinstven kulturni mozaik glavnog grada Sarajeva, ali i Bosne i Hercegovine u cjelini.

Kroz svoju šarolikost i pojedinačne misije teže i k zajedničkim ciljevima i tvore jedan čvrst korektiv cjelokupnog društva.

Društva su to s bogatom poviješću i koja u skoro 150 godina svoga funkcioniranja baštine kulturnu i povijesnu tradiciju svih naroda u Bosni i Hercegovini, oslobođenih od podjela i razjedinjenosti.

Odolijevajući vremenu i imajući jasnu viziju, ali i kulturu na pijedestalu svojih prioriteta ova Društva i danas vrijedno rade i idu u korak s vremenom.

Godine u koje su ova društva utkala borbu i predan rad, stoljeće u kojem egzistiraju, živi spomenik su kulture i svjedoci jednog vremena, oni koji će uz sazvučja hrabro i zajedno koračati naprijed i dalje prkoseći vremenu i gledajući u istom pravcu, pravcu bolje budućnosti i još boljih naraštaja.

Kopirati
Drag cursor here to close