Glazbeni centar bivše države

Bosanci koji šire našu muziku širom svijeta

Bosna i Hercegovina bila je glazbeni centar bivše države, a u njoj su nastajala i rasla neka od najpoznatijih glazbenih imena, pojedinaca i grupa na našim prostorima.
Kultura / Glazba | 10. 01. 2020. u 12:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina bila je glazbeni centar bivše države, a u njoj su nastajala i rasla neka od najpoznatijih glazbenih imena, pojedinaca i grupa na našim prostorima.

I danas se kod nas rađaju vrhunski vokalni i instrumentalni talenti, ali, nažalost, usavršavaju se i djeluju u drugim zemljama, koje znaju ulagati u glazbenu umjetnost i cijeniti rad, trud i velika odricanja koja ovo zanimanje često prate.

Neki od poznatih glazbenih umjetnika stjecajem prilika danas žive i bave se glazbom u inozemstvu, ali velikim dijelom su na različitim projektima angažirani u našoj zemlji, gdje često dolaze i borave. Oni sviraju širom Europe, a u njihovim djelima uživaju svi. Glazba, ipak, nema i ne treba da ima granice. Ona priča univerzalnim jezikom i simbolima koji svi razumiju.

Našeg maestra na harmonici Elvidina Edu Krilića svakog ljeta Sarajlije viđaju na gradskim ulicama i u njegovom omiljenom kafiću na Grbavici.

Karijeru je počeo 80-tih godina prošlog stoljeća, surađivao je sa svim poznatim zvijezdama, u svojim autorskim knjigama piše i čuva tradiciju sevdaha i glazbe našeg podneblja od zaborava.

Glazbenik koji uživa veliki ugled i poštovanje u stručnim europskim glazbenim krugovima danas s obitelji živi u Austriji, gdje je zaposlen kao prosvjetni radnik u jednoj državnoj glazbenoj školi.

Također, sa suprugom Dinom, vrsnom violinistkinjom, širom europskih gradova svira koncerte u okviru zajedničkog sastava "Salon Balkan".

Foto: PR / Alen Hrbinić i Edo Krilić

U rodni grad često dolazi, a svakog ljeta djeluje u okviru već etabliranog i jedinstvenog projekta – natjecanja harmonikaša na Festivalu narodne glazbe koji se održava na Ilidži, čiji je i idejni tvorac i inicijator.

Raduje ga što može dati svoj doprinos razvoju i popularizaciji ovog instrumenta kod nas, a rezultati njegovog rada su već evidentni kroz niz novih harmonikaških imena koja su se posljednjih godina pojavila na bh. sceni.

Pjevač Alen Hrbinić imao je priliku sresti se sa Krilićem, a zanimljivo je da je životni put obojicu glazbenika odveo izvan granica BiH. Hrbinić s obitelji živi u Njemačkoj, a ljubav je bila njegov motiv za odlazak.

I dok je prije odlaska punio klubove na odličnim svirkama, u Minhenu se posvetio drugoj djelatnosti koja nema veze sa glazbom. No, u posljednjih godinu i pol izdao je tri singla kojima se polako vratio na scenu – ''Furam'' odličnog Dine Muharemovića, ''Stara raja i ti'' i ''Željo u srcu mom''.

Time je pokazao da je glazba ono plemenito što nadilazi sve i sila koja vuče da joj se vrati, što je označilo i njegov češći boravak u BiH.

Upravo ova godina će biti izuzetno značajna za Alena, jer će već u veljači predstaviti album prvijenac, na kojem je surađivao sa plejadom eminentnih glazbenika i instrumentalista.

Želja mu je da njegove pjesme nađu put do srca prvenstveno bh. publike, sa kojom priželjkuje i češće druženje na svirkama uživo, za koje je pravi majstor.

Kopirati
Drag cursor here to close