Kantautor

Preminuo Đorđe Balašević

Balašević je u četvrtak nakon doručka obavio telefonski razgovor s obitelji, a nakon toga se šalio i razgovarao s liječnicima, prenose srpski mediji.
Kultura / Glazba | 19. 02. 2021. u 17:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski mediji javljaju kako je umro poznati glazbenik Đorđe Balašević. Čuveni kantautor preminuo je danas u 68. godini. Balašević je preminuo u Kliničkom centru Vojvodina gdje se liječio od komplikacija covida-19, prenijela je Radio-televizija Srbije.

Podsjetimo, Balašević je prije tri dana primljen na Infektivnu kliniku gde se liječio od upale pluća.

Prije nekoliko dana izvor blizak obitelji otkrio je da se kantautor osjeća dobro i da se šali s liječnicima.

Nažalost, stanje mu se pogoršalo te je preminuo.

Video: Djordje Balasevic - Kompilacija pesama (Prvi deo) - (Audio 2018) HD

Đorđe Balašević rođen je 11. svibnja 1953. godine u Novom Sadu. U srednjoj školi htio je postati nogometaš, no ipak je prevladala ljubav prema glazbi.

Nakon što je prekinuo studij zemljopisa, priključio se grupi "Žetva" iz Novog Sada i s njima snimio singl "U razdeljak te ljubim" koji je postao jako uspješan i prodan u čak 180.000 primjeraka. 1979. godine osvaja prvo mjesto na Splitskom festivalu s pjesmom "Panonski mornar" i tada zapravo počinje Balaševićevo razdoblje.

Sa skupinom "Rani mraz" izveo je dvije iznimno popularne pjesme "Priča o Vasi Ladačkom" i "Život je more". 1982. godine napušta skupinu "Rani mraz" i počinje samostalnu pjevačku karijeru.

Izdao je 12 samostalnih studijskih albuma te još sedam kompilacija najvećih hitova, a obožavale su ga tisuće ljudi diljem bivše države. Uspjeh Đoletovih pjesama skriva se upravo u iskrenim tekstovima prepunim emocija s kojima se mnogi mogu poistovjetiti.

Bio je u sretnom braku sa suprugom Oliverom kojoj je posvetio i mnoge pjesme, a imali su troje djece: sina Aleksu te kćeri Jovanu i Jelenu.

Video: Bljesak.info: Balasević u Mostaru (5.7.2013.)

Tijekom rata na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine, javno je govorio protiv velikosrpske agresije zbog čega je bio u nemilosti tamošnjih vlasti.

"Kad su počele sve one gužve, poklici, barikade, pokušao sam ostati miran. Znao sam, da su na barikadama uvijek najbrži, nikad najmudriji. Adrenalin u krvi vodio je ljude u ishitrene postupke. Želio sam postupiti ispravno, a to nije bilo lako. Odlučio sam sudjelovati u svemu tome tako što - neću sudjelovati. Karijera mi je potpuno prekinuta. Zato što sam imenom i prezimenom govorio protiv nekih srpskih političara, uslijedili su noćni pozivi, lupanje po prozoru, bušenje guma na automobilu... No, moja obitelj je odlučila da ćemo sve to zajedno izdržati i podržala me u svim mojim postupcima", rekao je Balašević o tom periodu života.

Kopirati
Drag cursor here to close