Sankcije

BiH pod sankcijama: Niti može sudjelovati, niti gledati Eurosong

"Još uvijek smo pod sankcijama i nažalost ne možemo naručivati nove programe ni koristiti usluge Europske radiodifuzne unije.''
Kultura / Glazba | 08. 05. 2019. u 09:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog sankcija koje je Europska radiodifuzna unija (EBU) uvela BHRT-u BiH treću godinu zaredom neće sudjelovati na Eurosongu. Osim toga, bh. građani neće moći pratiti prijenos natjecanje za najbolju pjesmu Europu na BHRT-u.

"Još uvijek smo pod sankcijama i nažalost ne možemo naručivati nove programe ni koristiti usluge Europske radiodifuzne unije. Dok se financijska situacija na BHRT-u ne popravi i dok ne pronađemo nove uvjete i načine finacsiranja nećemo moći sudjelovati na Eurosongu", rekla je Lejla A. Babović, šefica izaslanstva bh. Eurosonga, prenosi Klix.

Podsjetila je da su pripreme i odlazak na Eurosong te otkup prava za prijenos Eurosonga izuzetno skupi dodajući da je od sredstava prikupljenih od trenutne pretplate to nemoguće financirati.

"U najboljem slučaju se na Eurosong možemo vratiti 2020. godine. Stupanj naplate pretplate značajno utječe na sveukupno poslovanje BHRT-a i kako stupanj  naplate varira od mjeseca do mjeseca mi ne možemo stabilno raditi ni planirati. Zbog silnih obaveza koje imamo prema domaćim dobavljačima i prema državi u ovom trenutku nismo u mogućnosti početi otplaćivati dug prema Evropskoj radiodifuznoj uniji", rekla je Babović.

Zbog financijskih problema naša država se ni 2013. i 2014. godine nije natjecala za najbolju pjesmu Europe. Godine 2016. predstavljali su nas Dalal, Deen, Jala i Ana Rucner pjesmom "Ljubav je", a njihovo sudjelovanje bilo je moguće zahvaljujući brojnim sponzorima.

BiH je prvi put na Eurosongu, kao samostalna država, nastupila 1993. godine, a najbolji rezultat ostvarili smo 2006. godine kada nas je predstavljao Hari Mata Hari pjesmom "Lejla" koju je napisao Željko Joksimović.

Eurosong će ove godine biti održan od 14. do 18. svibnja u Tel Avivu, a na manifestaciji će nastupiti i Madonna, jedna od najvećih pop glazbenica svih vremena, prenosi Klix.

Kopirati
Drag cursor here to close