Satchmo

Baptist koji je uvijek nosio Davidovu zvijezdu i bio prijatelj s Papom

Louis Armstrong je rođen u vrlo siromašnoj obitelj New Orleansu, Louisiana, kao unuk robova. Djetinjstvo je proveo u siromaštvu, u opasnoj četvrti Uptown New Orleansa, znanoj kao engl. "Back of the Town".
Kultura / Glazba | 04. 08. 2021. u 11:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Apple.com / Louis Armstrong (4. kolovoza 1901., New Orleans, Louisiana - 6. srpnja 1971., Corona, New York)

Veliki jazz-glazbenik Louis Armstrong, poznat i kao Satchmo (od Satchel-mouth) ili Pops, na svijet je došao na današnji dan prije 120 godina, 4. kolovoza 1901. godine u New Orleansu.

Armstrong je rođen u vrlo siromašnoj obitelj New Orleansu, Louisiana, kao unuk robova. Djetinjstvo je proveo u siromaštvu, u opasnoj četvrti Uptown New Orleansa, znanoj kao engl. "Back of the Town", nakon što je njegov otac William Armstrong (1881–1922), napustio obitelj zbog druge žene, dok je Louis bio beba.

Njegova majka Mary "Mayann" Albert (1886–1942), napustila je Louis i njegovu mlađu sestru Beatrice Armstrong Collins (1903–1987), i ostavila ih na brigu baki Josephine Armstrong, i povremeno ujaku Isaacu. U dobi od pet godina vratio se živjeti kod majke i njenih rođaka, a oca je viđao povremeno na paradama.

Nakon što je odustao od škole u dobi od jedanaest godina, Armstrong se pridružio kvartetu dječaka koji su pjevali na ulici za novac.

Armstrong je ozbiljno razvio sviranje korneta u glazbenom sastavu "New Orleans Home for Colored Waifs" (Dom za tamnopute beskućnike), gdje je boravio u više navrata zbog delikvencije.

Video: Louis Armstrong - Nobody Knows the Trouble I

Oko 1918. priključio se sastavu Kida Oryja, a početkom 1920-ih svirao je na brodovima koji su plovili Mississippijem.

Na poziv Kinga Olivera došao je 1922. u Chicago; svirao je drugi kornet u njegovu sastavu Creole Jazz Band te stekao prva iskustva polifonog sviranja i kolektivnih improvizacija tipičnih za tradiciju crnačke glazbe s početka XX. stoljeća. S njima je 1923. snimio svoju prvu ploču "Chimes Blues".

Potom se u New Yorku pridružio sastavu Fletchera Hendersona i poslije nastupao s poznatim blues-pjevačicama Bessie Smith, Clarom Smith i Trixie Smith te instrumentalistima Clarenceom Williamsom i Sidneyem Bechetom.

Polovicom 1920-ih vratio se u Chicago, gdje je počeo nastupati i snimati kao vođa ansambla. Vodio je glasovite sastave Hot Five i Hot Seven, čije se snimke i danas smatraju među najznačajnijima u povijesti jazza.

Tijekom tog razdoblja prešao je s korneta na trubu, koja mu je ostala glavno glazbalo sve do kraja karijere. Potkraj 1920-ih počeo je snimati popularne pjesme s plesnim orkestrima, a 1947. utemeljio je i do smrti vodio sastav Louis Armstrong and His All Stars.

Najveći vokalni hitovi: Mack the Knife (1956), Hello Dolly (1964), What a Wonderful World (1968) i drugi. Nastupao je i glumio u 20-ak filmova.

Video: La vie en rose - Louis Armstrong

Ovaj američki jazz-trubač, kornetist, pjevač i vođa sastava jedan je od najznačajnijih jazz-glazbenika.

Sjajne glazbene mašte, dostigao je savršenstvo čistim zvukom, snagom i smislom za parafraziranje.

Kao vokalist, ideje koje je postizao instrumentom razvijao je promuklim, tamnim i izražajnim glasom.

Armstrong je preminuo od srčanog udara u snu 6. srpnja 1971., mjesec dana prije 70-tog rođendana.

U vrijeme smrti živio je u četvrti Corona, dijelu Queensa, u New Yorku.

Pokopan je ne groblju "Flushing Cemetery", u Queensu, New York. Počasni nosači lijesa su mu bili Bing Crosby, Ella Fitzgerald, Dizzy Gillespie, Pearl Bailey, Count Basie, Harry James, Frank Sinatra, Ed Sullivan, kolumnist Earl Wilson, komičar Alan King, Johnny Carson i David Frost.

Video: Louis Armstrong - What A Wonderful World (Lyrics)
Kopirati
Drag cursor here to close