14.12.2017.

Balet Mostar Arabesque slavi osmi po redu koncert

Bit će ovo svojevrsni vizuelno - auditivni doživljaj klasičnog i modernog pokreta djece i omladine uz zavidan scenski ugođaj.
Kultura / Glazba | 12. 12. 2017. u 14:11 Bljesak.info
Kopirati

U četvrtak, 14.12.2017. u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru,  Balet Mostar Arabesque slavi osmi po redu koncert, gdje će prikazati svoj dosadašnji rad, kako u vaspitno - odgojnom, tako i u obrazovno - umjetničkom domenu. 

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bit će to svojevrsni vizuelno - auditivni doživljaj klasičnog i modernog pokreta djece i omladine uz zavidan scenski ugođaj. Ovoga puta će se publici predstaviti 12 novih grupnih i solo koreografija u izvedbi djece od 3 do 15 godina.

Gosti koncerta biće solisti nacionalnog baleta Narodnog pozorišta iz Sarajeva Tamara Ljubičić i Ervin Koceku, koji će izvesti varijacije iz najpopularnijeg baleta na svijetu: Oraščara!

Na istoj svečanosti će biti od strane udruge Let.ba uručena novčana donacija udruzi Sunce, koja već četvrtu godinu, zajedno sa roditeljima i učenicama Balet Mostar Arabesque, sakuplja novac za djecu sa posebnim potrebama i poteškoćama u razvoju.Time se želi djecu senzibilizirati za realno okruženje i poticati humanost i dijeljenje.

Direktorica Balet Mosar Arabasque, profesorica Arleta Ćehić, ističe da je ovo najuspješnija godina do sada i potsjeća na uspjehe: osvajanje 15 medalja na Balkanskim kvalifikacijama Dance World Cup u Zenici i kvalifikacije za svjetsko finale Dance World Cup Offenburf 2017 sa  specijalnom nagradom žirija - besplatne kotizacije za finale;  sudjelovanje na Drugom federalnom i Prvom internacionalnom natjecanju Balance u Sarajevu i osvajanje dva druga i jedno treće mjesto u konkurenciji VIIa srednjih baletnih škola u regiji; workshop sa Carolyn Dorfman Dance Company iz New Yorka u suradnji sa Narodnim pozorištem Sarajevo i Američkim veleposlanstvom; sudjelovanje u mjuziklu "Dvoje iz Galileje" u režiji Richarda Monteza; otvaranje prestižnog regionalnog događaja Večernjakov pečat i dječijeg festivala Male Melodije Mosara,  sudjelovanje u humanitarnim akcijama i festivalima ( United World College, Naša Djeca); gostovanje u školskim, srednjoškolskim i univerzitetskim programima u Mostaru itd.

Na koncertu će premijerno biti predstavljena koreografija "Molitva", koja je rađena četiri mjeseca i koja zacijelo ne bi imala postignuti format kvalitete i kvantitete, da nije bila dio projekta "Ko počne sa travom, završi pod travom" u organizaciji udruge Let.ba.

Naime, pod glavnim pokroviteljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti BiH, udruga Let.ba je u okviru tog projekta čiji je cilj prevencija i borba protiv svih vrsta ovisnosti,  ostvarila proteklih mjeseci niz aktivnosti sa djecom i omladinom grada Mostara i pored plesne radionice sa balerinama Balet Mostar Arabesque, u IV osnovnoj školi u Mostaru, organizirala uspješna predavanja psihologinje Ivane Trlin, kao i veoma inspirativnu likovnu radionicu prof. Arlete Ćehić. 

Završnica petomjesečnog projekta biće upriličena 19.12.2017 u Gimnaziji Mostar , gdje će dr. psihijatar Sanjin Lovrić održati predavanje: "Ko počne sa travom, završi pod travom".

Karte za koncert po cijeni od 5 KM se mogu kupiti u studiju Balet Mostar Arabesque i na dan koncerta u HD HS Kosača. Voditeljica koncerta je Đenana Kaminić. 

Kopirati