Premijerno

Azra Bašić - Sevdah iz srca

Kultura / Glazba | 04. 02. 2014. u 10:40 M.M.
Kopirati

Daleke 1969, u rudničkom gradu Ljubija na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, u sklopu natjecanja za emisiju ''Mikorfon je Vaš'', nastupila je mlada djevojka Azra Bašić

Tada 22-godišnja talentirana pjevačica oduševila je prisutnu publiku i njene bližnje koji su je pratili tog, za nju, velikog dana. Pjevači i drugi članovi žirija ili oni koji su nastupali, Nada Mamula, Mišo Kovač,  Muhamed Mujkanović  i drugi, su otišli u jednom, a Azra u drugom pravcu. 

Pjevačka karijera je time završena, jer radne , fakultetske i kućne obveze su bile važnije. Danas, mnogo godina kasnije, u nekom drugom vremenu i nekom drugom ambijentu, počinje se stvarati nova, stara karijera Azre Bašić.

Nakon 45 godina, uz inspiraciju sina Eldina, Azrini osjećaji za pjevanje su se probudili. Počela je ozbiljno da razmišlja o sevdahu i sevdalinci te se u njoj pojavila opsjednutost “Sad ili nikad”

Početkom  2012 god. Azra odlazi u glazbeni studio u London i snima prve dvije pjesme. 

Uz podršku sina i novonastalu situaciju, godinu dana poslije počinje sa pripremama za pravljenje prvog albuma.  Uz mnogo truda i istrage, dolazi do Dilvada Felica-Dade iz Bihaća, koji je odradio izvrstan posao dogovarajući cijeli album, te je kvalitetno odradio i melodiju za novu pjesmu, te je ‘’Pjesma Rodnom Kraju’’ ugledala svijetlost dana.

“Na snimanju albuma u Bihaću, u travnju 2013, nastaje i sevdalinka ‘’Mostar ikaros’’  možda prva sevdalinka na engleskom jeziku, tako da sam ponosna i zbog toga” kazuje Azra i dodaje.

“Jedno od ljepših iskustava ovog projekta su bili snimanje dva glazbena spota.  Pred sami dolazak u Bihać, dogovorili smo snimanje sa lokalnim timom te smo otišli u spektakularni dvorac na Ostrožcu. Darmin Hadžić, kao redatelj, i Alma kao njegova asistentica, a isto tako odlična vizažistica, koji su radili na snimanju spotova, su napravili odličan posao tako da su nastala dva spota, ''Kraj Tanana Šadrvana'' te ''Jutros mi je ruža procvjetala''.

Drugi album još nije u planu, ali Azra razmišlja i o tome, uključujući nove originalne sevdalinke.   ''Moj sin će mi opet biti pri ruci jer bez njega, koji je ovo sve osmislio, želio i ostvario sa mnom, ne bi moglo biti stvarnost.  Stoga sam mu veoma zahvalna.  A tu je i moja kćerka koja preuzima sve vise odgovornosti za neke detalje oko svih ovih projekata tako da sve može biti još bolje.''

Kopirati