Gitarist benda AC/DC

Angus Young: Virtuoz koji nije vjerovao da će ga brat pozvati u grupu

Prije nego što je započeo glazbenu karijeru, Angus Young je radio za časopis Ribald, sličan Playboyju. U to je vrijeme osnovao svoj prvi bend Kantuckee, nakon čijeg je raspada svirao u grupi pod imenom Tantrum.
Kultura / Glazba | 31. 03. 2021. u 15:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Angus Young u tipipčnoj pozi na stejdžu

Samozatajni gitarist benda AC/DC Angus Young rođen je u Škotskoj na današnji dan, 31. ožujka 1955. godine, kao najmlađe od osmero djece, a s obitelji se preselio u Australiju kada je imao sedam godina.

Jako se rano počeo interesirati za glazbu, a prije nego što je krenuo svirati gitaru, obožavao je svirati bendžo. Kada je imao 15 godina kupio je prvu rabljenu Gibson gitaru, a ima je još i dandanas te mu je najdraža koju posjeduje.

Prije nego što je započeo glazbenu karijeru, Angus je radio za časopis Ribald, sličan Playboyju. U to je vrijeme osnovao svoj prvi bend Kantuckee, nakon čijeg je raspada svirao u grupi pod imenom Tantrum.

Video: AC/DC - Back In Black (Official Video)

Kao 18-godišnjak je 1973. godine bio u prvoj postavi danas kultnog benda AC/DC.

Angus Young bio je iznenađen što ga je brat Malcolm pozvao da s njime osnuje novi bend, jer dvojac nikada prije toga nije svirao zajedno. Dok je Malcolm svirao u svojoj sobi, svaki put kada bi mu Angus uletio ga je tjerao vani. Ostalo je povijest.

Za dio njegovog imidža u bendu zaslužna je i njihova sestra, koja ga je nagovorila da na pozornicu dolazi odjeven kao školski dječačić. Nije na odmet kazati kako mu je u tome pomagala i njegova visna od 1,57 m. I dandanas ga pamtimo tako zahvaljujući raznobojnim uniformama.

Video: AC/DC - Thunderstruck (Official Video)

Tajanstveni gitarist je pušač, no nikada nije pio alkohol. Kad se zna da je pjevač grupe AC/DC Bon Scott umro od aktualnog predoziranja alkoholom – napio se do smrti u maratonskom višednevnom opijanju u Londonu, onda je uistinu fascinantan tako isključiv odnos Angusa Younga prema drogama i alkoholu.

I ne samo Scott, nego i svi koji su ga okruživali, ostatak benda, bili su ne samo teški alkoholičari nego su i svi pušili travu, neki su uzimali i teže droge, a “groupie” djevojke i dileri su uvijek bili negdje u blizini.

Angusa Younga je inače časopis Rolling Stone svrstao među 100 najboljih gitarista na svijetu, a skupa s ostatkom benda primljen je u Rock n' roll kuću slavnih. AC/DC danas je jedan od najboljih rock bendova svih vremena.

Video: AC/DC - Angus!

O svom privatnom životu gotovo nikada ne govori, a u sretnom je braku sa suprugom Ellen još od 1980. godine. Par ima kuće u Nizozemskoj, odakle je Ellen, Australiji i na još nekoliko mjesta, no djece nemaju.

Tek u nekoliko navrata su progovorili o svojoj vezi u javnosti, a najviše o tome znamo iz jednog intervjua s Adrianom Vandenbergom, bivšim članom grupe Whitesnake, koji ih je i upoznao.

Kaže kako su na turneji AC/DC bili u gradu Arnheimu, gdje su se iza pozornice družili s nekoliko djevojaka. Adrian je svirao u bendu koji je bio njima predgrupa, s Angusom se znao već od ranije, a Ellen mu je bila prijateljica.

Par je prošle godine proslavio 40. godišnjicu braka. Radi se o jednom od najdugovječnijih rock parova na svijetu, a kako su jednom rekli, žele uživati u životu i ostarjeti zajedno.

Video: Top 10 Guitar Solos By Angus Young
Kopirati
Drag cursor here to close