Prvijenac

Analiza umA predstavlja svoj prvi album

Definiraj sebe kao ličnost, da li si dobar ili zao, jel' tvoja duša spremna za vječnost, da li si dovoljno ljubavi dao.
Kultura / Glazba | 03. 02. 2017. u 01:30 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon zadnjeg singla 'Buđenje' u kojem je s 'Analizatorima' zapjevao i jedan od najboljih hrvatskih rock vokala Zoran Mišić, 'Analiza umA' predstavlja svoj album prvijenac!

Rock album pod nazivom 'Analiza umA' istoimene grupe nastajao je u razdoblju od 2012. godine, ali vrijeme ovdje nije igralo ulogu jer 'zadovoljiti osobna očekivanja' bila je jedina misao kojom su se 'Analizatori' vodili. Iako se ponekad radilo u okvirima skromnih mogućnosti, ono čega nikad nije nedostajalo, kažu iz benda, upravo su entuzijazam i ljubav prema glazbi.

Video:  ANALIZA UMA - Analiza umA 

Kako im se za zajedničko muziciranje rijetko pruži prilika, kako kaže osnivač benda Marko Pavić, zbog 'cvata kapitalizma u kojem srednja klasa mora raditi i po tri posla da bi mogla pristojno živjeti', bio je primoran da većinu instrumenata i vokala u studiju snimi sam, a upravo je i to razlog koji je odredio ovaj pomalo naivno – garažni zvuk albuma benda koji nije formiran kao klasičan rock bend od nekoliko članova, već za svaku poziciju postoje barem dva člana.

Pod utjecajem Atomaca, Majki, Azre, EKV-a, Smaka i Zabranjenog pušenja nastalo je 14 pjesama na prvijencu kojima su inspiracija međuljudski odnosi, gubljenje moralnih vrijednosti i prelaženja granica koje često povrjeđuju ljudsko dostojanstvo.

Za video spotove zaslužni su Lazeta Media za pjesmu 'Moje sjećanje', te Rudi Katuša za pjesme 'Ironija' i 'Gledaj'. Sve je ostale spotove snimio i montirao Željko Sarić, koji je također odsvirao i snimio akustičnu gitaru u pjesmi 'Buđenje' koji svojom profinjenom kritikom budi inat i izvlači ono najbolje iz glazbe.

Semjuel Dedić - Semko pojavljuje se kao bubnjar na spotovima pjesama 'Most', 'Jedina', 'Ironija' i 'Ona'. Nikola Brčić svira bubnjeve na spotu za pjesmu 'Buđenje', a Ivana Marijan tajna je koju će 'Analizatori' otkriti tek na sljedećem albumu. Za sada je otpjevala prateće vokale u pjesmama 'Analiza umA' i 'Gledaj', te svirala bas u spotu za pjesmu 'Analiza umA'.

Vojkan Runjaić osmislio je i odsvirao sve solo gitare, osim na pjesmi 'Analiza umA' na kojoj je solo odsvirao Dalibor Tasić uz vokal Saše Amića Slasha koji je pjevao i pjesmu 'Pred tobom'. Michaela Sotele pjeva u pjesmi 'Moje sjećanje', a za klavijature u pjesmama 'Jedina', 'Buđenje' i 'Moje sjećanje' zaslužan je Josip Mihaljević.

Mišo Krpo odsvirao je bas gitaru u pjesmi 'Buđenje', a Dario Visković - Crni snimio je bas gitaru na pjesmi 'Drolja', a pojavljuje se i u spotovima 'Most', 'Jedina', 'Ironija' i 'Gledaj' na kojima svira također bas gitaru, a od samog je početka prisutan kao prijatelj i dobronamjerni kritičar, navodi se iz Dallas recordsa.

Album je snimljen u studiju AnTon by Anto Pavić i studiju Rox by Vojkan Runjaić, za mix i mastering zaslužan je studio Rox – Frankfurt Music Academy, glazbeni producenti su Vojkan Runjaić i Marko Pavić, design je napravio Željko Sarić, a logo Robert Duspara. Debitantsko izdanje 'Analize umA' uredio je Davor Franjić.

Kopirati
Drag cursor here to close