55. izdanje

Završen jubilarni ''Prvi glas Bijelog Polja'': Tuzlanka odnijela pobjedu

Nagrade za III. mjesto i 100 KM dobio je Dino Memić (Mostar). Nagradu za II. mjesto 200 KM dobio je Irfan Pandur (Blagaj). Prvo mjesto stručnog žirija 400 KM dobila je Azra Malkić (Tuzla) kao i nagradu sponzora BH Telecoma Mostar (tablet).
Kultura / Glazba | 11. 12. 2017. u 21:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Održana je finalna večer Međunarodnog festivala pjevača amatera BiH pod nazivom 'Prvi glas Bijelog Polja -Mostar 2017' u organizaciji Kulturno - umjetničkog društva 'Bijelo Polje', a pod pokroviteljstvom AMUS Sarajevo i generalnim sponzorima Vlada FBiH i Vlada Hercegovačko - neretvanske županije i uz medijsko pokroviteljstvo Nova RTM i RTV Jablanica, te veliki broj drugih sponzora i prijatelja festivala.

Na početku su organizatori dodijelili priznanja generalnom sponzoru, ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ ministru Rašidu Hadžoviću te javnim i kulturnim radnicima koji su dali doprinos u organizaciji festivala. Prepuna dvorana Doma kulture u Potocima pozdravila je pljeskom nagrađene i organizatore na kraju tog dijela programa.

Nagrade za III. mjesto i 100 KM dobio je Dino Memić (Mostar). Nagradu za II. mjesto 200 KM dobio je Irfan Pandur (Blagaj). Prvo mjesto stručnog žirija 400 KM dobila je Azra Malkić (Tuzla) kao i nagradu sponzora BH Telecoma Mostar (tablet).

Nagrade su dobili i interpretatori narodne pjesme Amelina Rahmanović (njoj je dodijeljena nagrada 'dr. Himzo Polovina') i nagradu za najboljeg izvođača zabavne pjesme nagrađen je Irnes Divjan (Sarajevo). Nagrada publike pripala je Ajli Omanović iz Kutilivča kod Mostara. Stručni žiri u sastavu: predsjednica žirija prof. Amra Dugalić, te članovi žirija Nedžad Imamović, Salem Sihirlić, Zulfo Bota i Mustafa Omerika imali su težak zadatak da od veoma dobrih natjecatelja izaberu najbolje.

Predsjednik festivala Miralem Gluhović dodijelio je priznanja zaslužnim pojedincima. Priznanje 'dr. Himzo Polovina' za njegovanje sevdalinke dobili su Amra Dugalić, Nedžad Imamović, Enis Sihirlić i zagrebački tekstopisac sevdalinki Esad Kopić Osmanović.

Predsjednik odbora festivala M. Gluhović zahvalio se svim sudionicima i svim prisutnim kao i pokrivitelju i sponzorima i prijateljima festivala. Program je vodio legendarni Enver Šadinlija.

Na kraju su u revijalnom dijelu nastupili mladi talenti bosanskohercegovačke estrade Irma Jahić iz Tešnja, Elmedina Laličić iz Goražda, te Mostarac Namik Husnić i oni su od organizatora za njegovanje sevdalinki dobili priznanje 'dr. Himzo Polovina'. Nakon mladih, mikrofon je uzeo veteran sevdaha Zulfo Bota, te otpjevao sevdalinku koju je publika gromoglasno nagradila.

U okviru programa festivala, O. Š. Bijelo Polje sekcija likovnih radionica 'Čuvari tradicije' upriličila su prodajnu izložbu slika i umjetnina. Organizatori su svim nagrađenima dodijelili po sliku i umjetninu.

Kopirati
Drag cursor here to close