Nevruz

Turkijski svijet predstavljen u Mostaru: Šarenilo boja najavilo proljeće

Generalni tajnik turske kulturne institucije Turksoy, Firat Purtaš izrazio je zadovoljstvo dobrodošlicom i rekao je da je Nevruz stara tradicija koja traje stoljećima, a da Turksoy u BiH uvijek dolazi s radošću i predstavlja kulturu turkijskih naroda
Kultura / Glazba | 27. 03. 2018. u 00:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske, Turksoy, 'Yunus Emre' institut uz podršku ministarstva obrazovanja i znanosti FBiH i generalnog konzulata Republike Turske u Mostaru održan je koncert 'Turkijski svijet u svim svojim bojama'.

Video: Šarenilo boja u Kosači

Koncert u Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače održan je povodom vjesnika proljeća Nevruza, a u sklopu turneje po Balkanu Turksoy-a.

"Večeras mi je čast biti građankom Mostara. Imamo sreću vidjeti više od 70 sudionika iz različitih zemalja. Ovo je spoj tradicije, kulture, izvanrednosti, ljudskosti, toplote. Meni je drago da na ovaj način obilježavamo početak proljeća. U metaforičnom smislu, buđenje svih nas, i ono što kao ljudi bez obzira na prošlost, na kulturu, tradiciju svi nosimo u sebi. Mislim da će ovaj događaj povezati sve građane Mostara", kazala je u izjavi za medije ministrica obrazovanja i znanosti FBiH Elvira Dilberović.

Bljesak.info / S koncerta turkijskog svijeta
Bljesak.info / S koncerta turkijskog svijeta
Bljesak.info / S koncerta turkijskog svijeta
Bljesak.info / S koncerta turkijskog svijeta

Naglasila je kako ovo nije prvo gostovanje Turksoy-a u BiH, te kako je ministarstvo obrazovanja i znanosti FBiH ostvarilo značajnu suradnju koja će se, kako vjeruje, nastaviti i u budućnosti. Spomenula je i kako je i prošle godine u Mostaru održan koncert Turksoy-a kada su nastupili mladi glazbenici. "Prošlog puta smo ih zvali, ukoliko su u mogućnosti da dođu u našu zemlju. Ove godine to nije bio slučaj, nego su se sami ponudili i došli da održe koncerte. Do sada su nastupili u Zenici, Sarajevu i Mostaru", kazala je Dilberović.

"Mi smo u svakom slučaju imali namjeru, a vidim da smo i uspjeli u tome da u Mostar dovedemo proljeće prije nego ono nastupi. Kao što vidimo vrijeme je još zimsko i još uvijek nismo u proljeću, ali mi nastojimo da vam to proljeće približimo", kazao je direktor Instituta 'Yunus Emre' u Mostaru Yunus Dilber.

Istaknuo je kako je ovo prva manifestacija ovog proljeća, ali da će ih u Mostaru biti još niz kroz koje će se predstaviti brojni umjetnici iz Turske. "Osim ovoga, spremamo i posebne programe koji će se održati u okviru festivala 'Mostarsko ljeto', ali o tome će javnost saznati detalje na vrijeme", kazao je Dilber.

"Ono što je njihova najznačajnija poveznica, zajednički nazivnik za članice organizacije Turksoy je turski jezik, odnosno turkijski jezici kao jedna jezička skupina. To su narodi kojima ne trebaju prevoditelji, koji govore jedni drugima razumljiv jezik. Njihovo povezivanje kroz ovakve sadržaje za njih same je bitno, a i jako je bitno da se na što širem geografskom području vide ta njihova nastojanja u zemljama gdje postoje organizacije poput 'Yunus Emre' instituta, njihovi konzulati, ili bilo koje organizacije koje promiču kulturu turskih i turkijskih država", rekla je medijima generalna konzulica Republike Turske u Mostaru Zerrin Kandemir.

Bljesak.info / S koncerta turkijskog svijeta
Bljesak.info / S koncerta turkijskog svijeta
Bljesak.info / S koncerta turkijskog svijeta
Bljesak.info / S koncerta turkijskog svijeta

Generalni tajnik turske kulturne institucije Turksoy, Firat Purtaš izrazio je zadovoljstvo dobrodošlicom i rekao je da je Nevruz stara tradicija koja traje stoljećima, a da Turksoy u BiH uvijek dolazi s radošću i predstavlja kulturu turkijskih naroda.

"Mi smo u veljači 2015. godine imali koncert turkijske glazbe i folklora, a prošle godine u kolovozu dječji Kamerni orkestar održao je jedan manji koncert u vašem gradu. Ono što je specifičnost i značaj ovog koncerta i svih koje održavamo na području Balkana je da približimo kulturu naroda s područja država gdje se govori turski jezik. Ujedno je to prilika da na poseban način obilježimo 25 godina od svoga osnivanja", kazao je Purtaš.

Purtaš je na kraju programa zahvalio na dobrodošlici i gostoprimstvu koje su dobili u Mostaru i BiH, a istaknuo je kako je od tri grada koja su obišli u zadnja tri dana, mostarska publika bila najbolja, najglasnija i da su izvođači dobili najviše ovacija. Na kraju programa usijedila je razmjena poklona za Turksoy, konzulat Turske u Mostaru i ministarstvo obrazovanja i znanosti FBiH, te zajednička fotografija.

Među više od 70 izvođača su istaknuti umjetnici i grupe iz Azerbajdžana, Kazahstana, Kirgistana, Uzbekistana, Turske, Ruske Federacije: Baškurdistana, Hakasa, Saha-Jakutije, Tataristana, Tuve, Dagestana, Kabardin-Balkara te iz Moldavije - Gagauzija.

Kopirati
Drag cursor here to close