Lullaby

Snježna uspavanka Divanhane

Video je sniman u bajkovitom pejzažu Trebevićke šume ogrnute snježnim pokrivačem.
Kultura / Glazba | 07. 04. 2021. u 20:30 Bljesak.info
Divanhana - Lullaby (in Trebevic Forest)

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanskohercegovački bend Divanhana, poznat po nekim od najljepših interpretacija sevdalinki i tradicionalnih pjesama Balkana, na društevnim mrežama je objavio novi video uradak.

U pitanju je a capella izvedba tradicionalne uspavanke, numere koju je spomenuti bend objavio još na svom prvom studijskom albumu, ali kako napisaše, zadnjih su mjeseci osjetili potrebu da joj udahnu novi život.

"Tokom ove, čini nam se ponekad, beskrajne pošasti koja se spustila među nas, tri člana našeg kolektiva izgubiše ono svoje najbliže, najmilije, najsvetije, svoje majke. Tu su nepremostivi lanci tjeskobe, najcrnji sevdah. Teško je pjevati o lijepome i sretnome zadnjih mjeseci. Teško je pjevat...Sjetismo se, tako uronjeni u duboke misli, jedne jako drage pjesme čije note bivaše posljednje ispisane na našem prvom studijskom albumu. Uspavanke. Onih najnježnijih dodira naše tradicije kojim majke svoju djecu pjevajući šapatom, pratiše na počinak. Ove note su za naše mame, kao i za sve one nekome najmilije koji su vječno izgubljeni u ovom sivom vremenu. Budimo tu jedni za druge, volimo se i grlimo više nego ikada. Budimo pametni i mudri, pa i ovo će proći. Žalost bi morala biti učiteljica mudrosti. Ne zaboravimo...", napisali su na svom facebook profilu.

Video je sniman u bajkovitom pejzažu Trebevićke šume ogrnute snježnim pokrivačem.

Podsjećamo da je Divanhana tokom prošle 2020. godine svim poštovaocima njihove muzike u kontinuitetu poklanjala karantin izvedbe neke od najljepših tradicionalnih pjesama, te krajem godine sve te izvedbe objavila na Quarantine EP na sve popularnijoj glazbenoj platformi BandCamp.

Kopirati
Drag cursor here to close