Glazba vas zove

Nešto drugačije: Besplatan koncert povodom Nevruza

Očekuje se prisustvo stotina ljubitelja umjetnosti iz Bosne i Hercegovine na proslavi koja donosi kulturno bogatstvo turkijskih zemalja na Balkan.
Kultura / Glazba | 22. 03. 2018. u 16:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske zajedno sa Međunarodnom organizacijom turkijskog svijeta (Turksoy) i Institutom 'Yunus Emre', a ove godine i uz pomoć Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske organizira proslavu Nevruza, koja svojim aktivnostima ima za cilj još jednom osvojiti ljudska srca od zemlje Fatihovih sinova, Balkana, do Anadolije i od Anadolije do centralne Azije.

U suradnji Ministarstva kulture i turizma Republike Turske, Turksoy-a i Instituta 'Yunus Emre', a uz podršku veleposlanstva Republike Turske u Sarajevu i Generalnog konzulata Republike Turske u Mostaru radost proljetnog praznika, Nevruza, osjetit će se u cijeloj Bosni i Hercegovini kroz tri različita koncerta u Zenici, Sarajevu i Mostaru, a sve to u okviru proslave Nevruza, jednog od najznačajnijih tradicionalnih praznika naroda turkijske civilizacije i mnogih naroda sa sjevera zemaljske kugle.

Očekuje se prisustvo stotina ljubitelja umjetnosti iz Bosne i Hercegovine na proslavi koja donosi kulturno bogatstvo turkijskih zemalja na Balkan.

U čast 25. godine od osnivanja Turksoy-a na specijalnim koncertima u Zenici, Sarajevu i Mostaru grupe narodnih plesova će pratiti snažne glasove turkijskog svijeta.

Koncerti će se održati: 24. ožujka – Zenica (Staro pozorište) od 19 sati, 25. ožujka – Sarajevo (Dom mladih Skenderija) od 18:30 sati i 26. ožujka – Mostar (Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača) od 19 sati. Ulaz je besplatan.

O Turksoy-u - Kulturnom mostu turkijskog svijeta

U periodu od osnivanja ove organizacije 1993. godine, tj. preko 20 godina, Međunarodna organizacija turkijske kulture (Turksoy), UNESCO turkijskog svijeta, radi na jačanju bratstva i jedinstva turkijskih naroda, prenosi i predstavlja svijetu zajedničku turkijsku kulturu novim generacijama.

Organizacija je osnovana potpisima ministara kulture Azerbejdžana, Kazahstana, Kirgistana, Uzbekistana, Turkmenistana i Turske. Projekte su radili pod pokroviteljstvima predsjednika država koji govore neki od turkijskih jezika, čime su stekli njihove simpatije.

Tradicionalnim aktivnostima poput izložbe slika, dana opere i književnih kongresa, ova organizacija je doprinijela i uzajamno razmjenjivanje ideja i iskustava znanstvenika i umjetnika turkijskog svijeta.

Svake godine organiziraju se razni festivali od kazališta do kina, od glazbe do plastične umjetnosti, a sve to uz prisustvo stotina umjetnika iz različitih zemalja. Zahvaljujući ovim festivalima predstavnici turkijske kulture imaju priliku upoznati se bolje.

Posao generalnog tajnika Turksoy-a obavlja ambasador Dusen Kaseinov, bivši ministar kulture Kazahstana. U organizaciji još rade i predstavnici zemalja članica koje imenuju njihova ministarstva kulture.

Kopirati
Drag cursor here to close