Sjećanje

Na današnji dan rođen Toše Proeski

Veliku popularnost nije stekao samo iznimnim glasovnim mogućnostima. Tako je 2003. godine dobio humanitarnu nagradu Majke Tereze za svoje brojne humanitarne nastupe.
Kultura / Glazba | 25. 01. 2018. u 21:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan, 25. siječnja rođen je Todor Toše Proeski, koji je bio makedonski pjevač pop i narodne glazbe. Studirao je solo pjevanje i bio je jedan od najboljih studenata. Karijeru pop pjevača počeo je s 15 godina, kada je sudjelovao na festivalu "Makfest". Godinu dana poslije počinje glazbenu suradnju s Grigorom Koprevom, što se pokazalo dobitnom kombinacijom.

U vrlo uspješnoj 1999. godini, izdao je prvi album, 'Negdje u noći', i održao svoj prvi samostalni koncert. Godine 2002., kreće na turneje izvan granica Makedonije. Velike uspjehe ostvaruje prvo u Srbiji i Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, a kasnije i u Hrvatskoj i Sloveniji.

Veliku popularnost nije stekao samo iznimnim glasovnim mogućnostima. Tako je 2003. godine dobio humanitarnu nagradu Majke Tereze za svoje brojne humanitarne nastupe. Kao UNICEF-ov veleposlanik dobre volje pomagao je djeci. Njegova pjesma "This world", snimljena 2004. postala je UNICEF-ova himna.

Toše Proeski poginuo je u prometnoj nesreći 16. listopada 2007. godine u 26-oj godini života oko 6:20 sati kod Nove Gradiške na autocesti A3 Zagreb – Lipovac, na putu iz Skopja prema Zagrebu. Naime, njegov prijatelj i vozač, 32-godišnji Georgij Georgijevski, izgubio je kontrolu nad osobnim automobilom marke Volkswagen Touareg i udario u kamion.

Kopirati
Drag cursor here to close