Koncert

Mostar: Turskim junačkim pjesmama protiv tuge i neprijatelja

Generalna konzulica Republike Turske u Mostaru Zerrin Kandemir koja je je podsjetila na događanja u večeri kada je teroristička organizacija FETO pokušala izvršiti državni udar u Republici Turskoj.
Kultura / Glazba | 16. 07. 2018. u 16:44 Bljesak.info/Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U institutu 'Yunus Emre' održan je koncert zbora Turske radio televizije, a čiji članovi su otpjevali i odsvirali niz junačkih pjesama. Koncert je održan povodom dana demokracije i nacionalnog jedinstva Republike Turske.

Prilikom svečanosti je istaknuto kako je u večernjim satima 15. srpnja 2016. hrabrost građana Republike Turske, koji su izašli na ulice kako bi obranili svoju državu, demokraciju i legitimno izabrane predstavnike, razbila izdajnički pokušaj državnog udara terorističke organizacije FETO, koji je imao za cilj podrivanje i u konačnici uništenje turske demokracije.

Umjetnik TRT orkestra Okyay Kosegil istaknuo je kako je cilj tursku kulturu podijeliti s Mostarom, kao što je i dan prije Mostara predstavljena na koncertu u Sarajevu.

"Želimo da se ovo više nikada ne ponovi nama, niti bilo kojem drugom narodu. Teško je izraziti ono što osjećam sada, ali ja ću se potruditi da to na najbolji način iznesem kroz glazbu. Kad pričam, teško mi je izraziti osjećaje, ali će ovaj program izraziti naša osjećanja", kazao je Kosegil prije samog početka koncerta junačkih turskih pjesama čije izvođenje je izazvalo buru emocija kod publike, ali i samih organizatora.

Generalna konzulica Republike Turske u Mostaru Zerrin Kandemir koja je je podsjetila na događanja u večeri kada je teroristička organizacija FETO pokušala izvršiti državni udar u Republici Turskoj. Tada je, kako je istaknula, narod složno obranio demokraciju u svojoj zemlji.

Posljedica pokušaja državnog udara u Turskoj, kako je naglasila, bilo je ranjavanje preko 2.000 civila i smrt više od 250 građana koji su poginuli u izdajničkim napadima terorističke organizacije FETO. Naglasila je da FETO postoji u 160 zemalja svijeta među kojima je i Bosna i Hercegovina, te istaknula da Turska sa svojim prijateljskim zemljama nastavlja borbu protiv ove organizacije.

Direktor instituta 'Yunus Emre' Yunus Dilber istaknuo je kako su posljednji dani osobito teški i za Republiku Tursku i za Bosnu i Hercegovinu. "Protekli tjedan je zaista bolan za nas i za narod Bosne i Hercegovine. Bila je godišnjica Srebrenice i godišnjica pokušaja državnog udara na Republiku Tursku", kazao je Dilber.

U čast i sjećanje na sve one koji su u noći 15. srpnja 2016. dali svoje živote za budućnost svoje države i demokraciju, generalni konzulat Republike Turske i institut 'Yunus Emre' Mostar započeli su projekt sadnje drveća u dvorištima obrazovnih institucija u Mostaru i okolici. Kako je kazano, 251 stablo simbolizira broj žrtava u pokušaju državnog puča u Turskoj, ali i rastućeg prijateljstva između Turske i Bosne i Hercegovine i njenih naroda.

Kopirati
Drag cursor here to close