Hrvatska glazba Mostar

Mostar: Rođendansko slavlje uz brojne hitove

I tako je velikim trudom 17. svibnja 1890. godine ulicama grada Mostara zasvirala je civilna glazba, prva u Mostaru, ali i prva u BiH.
Kultura / Glazba | 27. 05. 2019. u 09:22 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska glazba Mostar obilježila je 130. rođendan koncertom u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača u Mostaru. Kao gosti nastupili su limeni orkestri HKUD 'Seljačka Sloga' Trebižat i HKUD 'Dinara' Livno koji su prisutne uveselili nas svojim izvedbama popularnih pjesama.

Tijekom jednosatnog koncerta nizali su se brojni glazbeni hitovi domaće i strane pop i rock glazbe. Kao šlag na kraju, pred publiku su izašla sva tri orkestra, te su zajednički, uz istovremeno ravnanje tri dirigenta, izveli koračnicu. Također, tijekom programa predstavnici orkestara razmijenili su međusobno i prigodne darove.

Foto: Bljesak.info / Detalj s rođendanskog koncerta

Inače, Hrvatska glazba Mostar nastala je 1889. godine i najstariji je puhački orkestar u Bosni i Hercegovini. Prvi predsjednik društva fra Augustin Zubac smatrao je da za razvoj glazbene sekcije treba novi dirigent – kapelnik. Uspio je angažirati Vinka Šubira, koji je do tada bio zborovođa Radničkog pjevačkog društva 'Sloboda' u Zagrebu.

Vinko Šubir je postavljen za dirigenta u Mostaru 30. listopada 1889. Odmah je počeo s radom i obukom puhačke glazbe. I tako je velikim trudom 17. svibnja 1890. godine ulicama grada Mostara zasvirala je civilna glazba, prva u Mostaru, ali i prva u BiH.

Foto: Bljesak.info / Detalj s rođendanskog koncerta

"Drago nam je da pored tradicionalnih nastupa, poput budnice za 1. maj, mačkara, Silvestrovog i Božićnog koncerta, obilježavamo posljednje dvije godine i koncert u mjesecu svibnju za rođendan Hrvatske glazbe Mostar. Nadamo se kako ćemo nastaviti i da će nam koncerti povodom rođendana postati tradicija. Zato se zahvaljujemo svim sponzorima", kazao je predsjednik HGM Miroslav Šimunović.

"Zaista željeli smo pružiti gradu Mostaru nešto posebno, jer ipak mi opstajemo samo od entuzijazma samih glazbara. Mnogo se trudimo, uvodimo nove pjesme u naš repertoar. Zatim se trudimo i više koncerata i nastupa pružiti našoj publici tijekom godine. Tako smo imali u drugom mjesecu nastup u Mepas Mallu, što dosadašnjih godina nije bila praksa, ali nadamo se da će nam i ovo postati tradicija.

Foto: Bljesak.info / Detalj s rođendanskog koncerta

Želim naglasiti kako svatko tko je željan druženja zabave, roštilja, putovanja, a naravno prije svega rada i znanja u sviranju nekoga instrumenta može nam se slobodno priključiti, i to pozivom na broj 063 484 826, javit će Vam se tajnik glazbe Darko ili možete posjetiti našu Facebook stranicu Hrvatska glazba Mostar i javiti nam se u inbox", rekla je članica HGM Mihaela Milić.

Sponzori koncerta su: Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, Grad Mostar, Ministarstvo civilnih poslova, Rauch, Leda, Ožujsko pivo, Binvest. Medijski pokrovitelji koncerta su: Bljesak.info, Običan radio Mostar.

Foto: Bljesak.info / Detalj s rođendanskog koncerta
Kopirati
Drag cursor here to close