Jubilarni koncert

Mostar: Prvih 50 glazbenih godina Ferdinanda Zovke

Nekoliko crtica iz dugogodišnjeg prijateljevanja sa Zovkom, ispričao je Josip Muselimović kao uvod u večer glazbe.
Kultura / Glazba | 25. 11. 2018. u 22:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prepunoj galeriji kraljica Katarina Kosača u Hrvatskome domu herceg Stjepan Kosača u Mostaru, glazbenik Ferdinand Zovko je održao koncert povodom 50 godina glazbenog djelovanja.

Na koncertu su nastupili i brojni prijatelji, a nakon završetka svečanog dijela, brojni posjetitelji su Zovki uručili prigodne poklone, te je uručena i zahvalnica ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko - neretvanske županije, a predao ju je ministar Rašid Hadžović.

"Na koncertu su nastupili meni dragi ljudi, a tu je nacionalna prvakinja HNK Zagreb Dubravka Šeparović koja je pjevala ariju Carmen iz opere G. Bizeta, te Zemljo moja – ariju iz Mile Gojsalića J. Gotovca. Zatim nastupila je sopranistica Dubravka Hilje, te bariton Nino Stojić i tenor Mirjan Bukmir", kazao je za Bljesak.info Ferdinand Zovko.

"Prošao sam Europu. Zahvalan sam i sretan što sam ovdje sa mostarskom publikom koja je divna. Na svu moju sreću, pojavile su se tri dame koje su me spasile kad mi je bilo uistinu najteže, a to su profesorica Đulsa Bajramović na Nastavničkom fakultetu Univerziteta 'Džemal Bijedić' Mostar dala mi je dva kolegija, zatim profesorica Elbisa Ustamujić, na Fakultetu humanističkih nauka tog univerziteta dva kolegija i moja dugogodišnja kolegica i vrsna pijanistica profesorica Meliha Kulukčija solo pjevanje u 'Pavarotti' centru. Iz ove tri institucije otišao sam u mirovinu", priča nam Zovko.

Foto: Bljesak.info / Govor Josipa Muselimovića

Nekoliko crtica iz dugogodišnjeg prijateljevanja sa Zovkom, ispričao je Josip Muselimović kao uvod u večer glazbe. Muselimović je Zovki čestitao njegovih prvih 50 godina na sceni, te izrazio nadu kako će jedan ovakav događaj biti organiziran i na 'maestrov platinasti jubilej, za 10 godina'. Kroz program, Alma Fazil Obad je pročitala nekoliko svojih pjesama, a ujedno je bila voditeljica cjelovečernjeg programa.

Budući da je Zovko 1994. godine, vrativši se u svoj rodni kraj i dolaskom na mjesto ravnatelja škole u Čerinu i otvaranjem prve glazbene škole na području Hercegovine, uzvanicima se u ime prve generacije glazbene škole obratila i nekadašnja maestrova učenica Anđela Radišić Tolić.

"Dragi profesore, Vaša želja je bila da date djeci svog rodnog kraja sve ono što Vama taj kraj i sredina nisu mogli pružiti i Vi ste to uistinu i učinili! Dali ste nam ono najveće što čovjek može dati, opće i kulturno obrazovanje koje nam nitko nikada neće moći oduzeti ni ukrasti!Svojim dolaskom preporodili ste cijeli ovaj kraj, udahnuli duh u Hercegovinu jer ste bili prvi pokretač otvaranja glazbene škole na ovim prostorima i time pridonijeli kvaliteti kulturnog i glazbenog obrazovanja. 

Foto: Bljesak.info / Ferdinand Zovko s bivšim učenicima

U ime svih učenika prve generacije glazbene škole na Čerinu, zahvaljujem Vam se na daru neprocjenjivog svjedočenja u stvaranju jedne nove škole,doživljaju čarobnog svijeta glazbe, ispunjenog djetinjstva ponosom i radošću s vjerom da ste svojim nesebičnim doprinosom obogatili i oplemenili život specifičnog svijeta kao što je to Hercegovina!", kazala je Tolić.

Maestro je od svojih učenika dobio na dar i umjetničku sliku koju je nacrtao njegov nekadašnji učenik Darko Dugandžić.

Kopirati
Drag cursor here to close