Mostarsko ljeto

Mostar: Predivan koncert sevdaha Alme Subašić

Na repertoaru koncerta bile su sevdalinke, poput: „Stade se cvijeće rosom kititi“, „Zapjevala sojka ptica“, „Čudna jada od Mostara grada“, „Ne silazi sa čardaka“, kao i autorska pjesma Alme Subašić
Kultura / Glazba | 20. 07. 2019. u 08:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu međunarodne kulturno – turističke manifestacije “Mostarsko ljeto” koncert je održala jedna od najperspektivnijih bh. interpretatorica sevdaha Alma Subašić.

Na repertoaru koncerta bile su sevdalinke, poput: 'Stade se cvijeće rosom kititi', 'Zapjevala sojka ptica', 'Čudna jada od Mostara grada', 'Ne silazi sa čardaka', kao i autorska pjesma Alme Subašić 'Kora kestena', ali i brojne druge pjesme o Mostaru…

U jednosatnom koncertu publika je uživala, ali i pjevala zajedno sa gošćom iz Konjica. Čitanjem prigodnih tekstova, ali i pjesmom Almi se na sceni pridružio glumac Armin Omerović.

Foto: Bljesak.info / Detalj s koncerta Alme Subašić

Alma Subašić pjeva od svoje desete godine. Očeva harmonika i kućni ambijent u kome je odrastala uticali su da je već sa nepunih deset godina tako interpretirala sevdalinke i narodne pjesme da su mnogi stručnjaci iz svijeta glazbe savjetovali da odmah snimi svoj prvi album, kako bi ostalo zabilježeno ono što, kako su i sami govorili, 'nisu nikada do tada čuli'.

Nakon festivala narodne glazbe u Konjicu, na kome odnosi jednoglasnu pobjedu kako stručnog žirija tako i publike, Alma odlazi i na audiciju na Javnom rtv servisu Bosne i Hercegovine i snima prvi singl 'Veni moja ljubavi' za rtv arhiv, a nakon toga završava i svoj album pod nazivom 'Pjesme u srcu i duši desetegodišnje djevojčice', koji kasnije izlazi u tri izdanja.

Foto: PR / Koncert Alme Subašić

Prvi solistički koncert izvodi u rodnom gradu Konjicu na svoj deseti rođendan. Nedugo zatim, snima i svoje prve autorske pjesme,  na koncertima i festivalima, osvaja pobjednička priznanja.



Dobitnica je brojnih nagrada, a za rad je, među ostalim, dobila i općinsko priznanje za promociju sevdalinke. Kažu da njen glas dira tamo gdje nas rijetko šta u životu dotakne. Alma je stekla zvanje diplomirane arhitektice i nastavlja da pjeva i njeguje tradiciju.

Foto: Bljesak.info / Publika je uživala u izvedbama
Kopirati
Drag cursor here to close