Koncert

Miholjski barok u Mostaru

Na programu su se našli koncert za obou u d-molu Alessandra Marcella, sonata za trubu i gudače u D-duru Henryja Purcella, svita sv. Pavla Gustava Holsta, te glavna tema iz filma 'Misija' – Gabrijelova oboa Ennija Morricona.
Kultura / Glazba | 08. 10. 2018. u 22:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U kapelici Franjevačke crkve u ponedjeljak navečer održan je koncert Simfonijskog orkestra Mostar pod nazivom 'Miholjski barok'. Pored članova orkestra, nastupile su solistice Iva Ledenka (Strasbourg) na oboi te Ana Korade (Zagreb) na trubi.

Na programu su se našli koncert za obou u d-molu Alessandra Marcella, sonata za trubu i gudače u D-duru Henryja Purcella, svita sv. Pavla Gustava Holsta, te glavna tema iz filma 'Misija' – Gabrijelova oboa Ennija Morricona.

Ana Korade, rođena u Zagrebu, solistica na trubi, ima 20 godina, studentica je treće godine Muzičke akademije u Zagrebu, a već je osvojila desetak prvih nagrada na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Iva Ledenko, oboistica, rođena u Splitu, trenutno pohađa drugu godinu specijalističkog studija oboe na konzervatoriju za glazbu i ples u Strasbourgu, u klasi prof. Christiana Schmitta. Obje surađuju sa Simfonijskim orkestrom Mostar.

"U ambijentu franjevačke kapelice, nakon dva desetljeća tišine, naročito je zablistala oboa splitske glazbenice Ive Ledenko, čija se interpretacija odlikovala toplom lirskom senzibilnošću s velikim dinamičkim dijapazonom. Novost tomu je svakako i truba zagrebačke glazbenice Ane Korade koja je sjajno osmislila svaku notu i nijansirala svaku frazu, te u fuziji s orkestrom pokazala veliki potencijal.

Moram priznati da sam očekivala veću 'rezervu' u obujmu tona, kvantiteti i kvaliteti emocija, na što sam jednim dijelom navikla slušajući suzdržane interpretacije različitih umjetničkih sastava. No ništa od toga, orkestar je ove večeri dao nešto više temperamenta nego li smo navikli slušati. Sudeći po pljesku i bisu, publika je uživala u nadasve interesantnom odabiru skladbi te interpretaciji ovoga umjetničkoga ansambla", navela je Lidija Vladić - Mandarić.

Koncert za obou u d-molu Alessandra Marcella zahvaljuje svoju popularnost obradi za čembala Johanna Sebastiana Bacha. Sonatu za trubu i gudače u D-duru napisao je Henry Purcell i jedan je od najpoznatijih skladatelja baroknog doba i jedan je od najpoznatijih imena engleske glazbe uopće.

Svita sv. Pavla Gustava Holsta je kompozicija za gudački sastav engleskog skladatelja Gustava Holsta. Napisao ju je 1912., ali je zbog preinaka sve do 1922. ostala neobjavljena. Gabrijelova oboa pridonijela je popularnosti filma 'Misija' francusko - britanskog redatelja Rolanda Joffea. Glazbu za film je napisao Ennio Morricone. Koncertom je dirigirao Igor Tatarević.

Kopirati
Drag cursor here to close