Barokna Extravaganza

Barok ''leži'' Mostarcima

Koncert za sve ljubitelje dobre glazbe
Kultura / Glazba | 08. 04. 2019. u 19:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / S koncerta Barokna Extravaganza

Barokna Extravaganza naziv je koncerta koji se večeras održao u kapelici Franjevačke crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru.

''Barokna Extravaganza je naziv večerašnjeg koncerta jer su na repertoaru birana djela najvećih skladatelja baroka, prvenstveno Anotnia Vivaldija i Johann Sebastiana Bacha. Barok 'leži' Mostarcima. Simfonijski orkestar zbog toga mora praviti takav program da su uključeni vrhunski glazbenici, ali da nije uvijek full sastav. Da ne pravimo koncerte koji iziskuju veliku ispomoć gdje su duplirani trubači, timpani... a da možemo pokazati što umijemo'', rekla je za Bljesak.info ravnateljica Simfonijskog orkestra Snježana Zovko.

Foto: Bljesak.info / Detalj s koncerta



Kaže da je upravo to razlog, zašto su  prije tri mjeseca napravili plan za ovaj večerašnji koncert.

''Dobili smo djevojku Leonoru Bajramoski koja je pravi mali virtuoz na violini i s punom odgovornošću izvodi djela. Kolegica Amlea Plosko sve izvođače plati na čembalu. Tu su i ''2 chelos'' brčani par Hillary i Mihovil Karuza iz Splita koji će muziciranjem sve oduševiti'', dodala je Zovko.

Kaže da će orkestar večeras pokazati kako ćetiri violine zvuče solo, uz pratnju gudača i čembala.

Foto: Bljesak.info / Detalj s koncerta



''U pomoć nam je došao i Đenis Mrkonjić iz 'Sarajevske filharmonije' na kontrabasu, zatim Darko  Linarić gospodin koji se odupire godinama i ne poznaje granice, a koji maestralno vodi večerašnji koncert, a sve ćemo završiti Brandenburškim koncertom br. 3.''. rekla je Zovko, dodajući da je koncert prava poslastica za ljubitelje dobre glazbe.

''Djela su kompleksna ali i pravi izazov, zato je i naziv 'Barokna Extravaganza'  jer su to zapravo najekstravagantnija djela ovih skladatelja'', poručila je ravnateljica.

Također, dodala je da će Simfonijski orkestar biti aktivan i dalje.

Foto: Bljesak.info / Detalj s koncerta

''Nakon ovog slijedi 'Uskrsni koncert' u kapelici sv Mateja, opet sa zborom Benedikt surađujemo i glazba će biti prilagođena koncertu. Dalje, 20. svibnja u suradnji s Maticom hrvatskom organiziramo koncert, a imamo u planu poslasticu za Mostarce ''Viva opera'' koja bi se trebala održati na otvorenom u parku Zrinjevac, ali ''o tom po tom. Također održat će se i veliki koncert za Dan državnosti RH'', dodala je Zovko no o detaljima javnost će biti blagovremeno upoznata.

Foto: Bljesak.info / Publika na koncertu

Osvrt na koncert: Simfonijski orkestar Mostar – Barokna Extravaganza

U svome redovitome ciklusu Simfonijski orkestar Mostar predvođen ravnateljicom gđom Snježanom Zovko, uz redovit angažman solista te komornih i orkestralnih glazbenika iz BiH i regije, upriličio je, u ponedjeljak, 8. travnja 2019. godine s početkom u 19 sati u prepunoj kapelici Franjevačke crkve sv. Petra i Pavla, baroknu svečanost s djelima J. S. Bacha i A. Vivaldija.

Već u prvoj točki, u popularnome Bachovom „Koncertu za violinu, gudački orkestar i continuo u E-duru, BWV 1042“, ansambl je oduševio sigurnim i kompaktnim muziciranjem. Bilo je moguće uživati u umijeću mlade violinistice Leonore Bajramoski koja je u svojoj izvedbi pokazala svu raskoš muzikalnosti da ju je publika, već nakon izvedbe drugoga stavka, nagradila spontanim pljeskom.

Plodni i poletni Vivaldi donio je posebnu atrakciju u svome „Koncertu za četiri violine, gudače i continuo u h-molu, op. 3, br. 10, RV 580“, a to je iskustvo maestra Darka Linarića i mladih talentiranih violinistica Alme Dizdar, Tamare Arsovski i Jelene Vidović, koji su u sam koncert unijeli dosta novoga poleta i svježine.

Također, posebnu notu dali su inozemni gosti večeri – violončelisti – bračni par Hillary i Mihovil Karuza, zračeći velikim entuzijazmom i temperamentom s virtuoznim pasažima u jedinom Vivaldijevom  „Koncertu za dva violončela, gudače i continuo u g-molu, RV 531“. Ljepota i sva tonska raskoš izvedbe srednjega, polaganoga stavka nikoga nije ostavila ravnodušnim.

I na kraju, valja istaći Bachov „Treći brandenburški koncert u G-duru BWV 1048“, namijenjen gudačima uz neizostavni čembalistički continuo Amele Plosko, koji je doprinio glazbenome sofisticiranome zvuku večeri u idealnoj simbiozi glazbenika predvođenih dirigentskim umijećem Igora Tatarevića.

Solisti u fuziji s č. continuom i gudačima Simfonijskoga orkestra Mostar  upotpunili su sliku raskošnoga baroknoga razdoblja najavljujući u ovome kišnome danu svu ljepotu življenja u gradu Mostaru, te proljeće u punom sjaju. Stoga je koncert bio jednako zanimljiv uživo koliko i za slušanje.

 Dr.sc. Lidija Vladić-Mandarić

Kopirati
Drag cursor here to close