Rolling Stones

50. rođendan kraljeva rocka

Kultura / Glazba | 11. 07. 2012. u 08:48 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kraljevi rocka, fenomeni sami za sebe, apsolutni bogovi glazbenog neba - Rolling Stones postoje već 50 godina i kako se čini, ne namjeravaju otići u mirovinu. Nova svjetska turneja zakazana je za sljedeću godinu.

„Nastupat i radit ćemo još najmanje godinu dana“, rekao je ovih dana na jednoj konferenciji za tisak Mick Jagger i pri tome se osmjehivao na jednako nevin, dječački način kao što je to činio i u vremenima koja su iza njega. A ona nisu bila nimalo kratka – Rolling Stones se kotrljaju već pola stoljeća. I iako su Mick Jagger, gitaristi Keith Richards i Ron Wood kao i bubnjar Charlie Watts već odavno prešli dobnu granicu nakon koje obični smrtnici odlaze u mirovinu, njih penzija i prestanak aktivnosti očito za sada još uvijek niti najmanje ne privlači.

12. srpnja Rolling Stones i njihovi obožavatelji proslavljaju 50 godišnjicu postojanja. Na taj je dan 1962. godine mladi engleski sastav u londonskom klubu Marquee održao svoj prvi javni nastup. Planirano je bilo da će ovaj jubilej proslaviti na sebi dostojan način – novom svjetskom turnejom, no ona je ipak odgođena za sljedeću godinu.

Kada se u povijesti pop i rock glazbe govori o fenomenima, tada se prvenstveno obično misli upravo na njih. Već sama činjenica da su članovi Rolling Stones-a, današnji milijarderi, uopće danas još na životu je nekako fenomen i čudo samo za sebe. Kako je primjerice u svojoj autobiografiji “Life” (“Život”), objavljenoj 2010. godine, napisao nekadašnji junkie Richards, “svaki član banda iza sebe ima svoj osobni 'križni put' sastavljen od ovisnosti, droga, alkohola, slomljenih ljubavnih veza, financijskih i tjelesnih padova”. O skandalima koji su ih pratili tijekom godina pisalo se uvijek sve do najsitnijih detalja.

Za neke su Stonesi božanstvo na rock glazbenom nebu, za druge besmrtnici koji su jednom propustili trenutak kada su se trebali povući. Njihovi obožavatelji vole ih i zbog toga što su oni “postojali oduvijek i što su još uvijek tu”, usprkos višestrukim najavama i šuškanjima o mogućem raspadu banda. “Oni su u međuvremenu doista glazbeni bogovi koji se jednostavno s Olimpa rock-a spuštaju na Zemlju i ovdje postaju živuće legende…”, rekao je menadžer Kluba Stones u Aachenu, Manni Engelhardt.

Kopirati
Drag cursor here to close