Morrison

48 godina od smrti Rimbauda u kožnoj jakni

Morrison je ostao jedan od najpopularnijih i najutjecajnijih pjevača u povijesti rocka, dok su pjesme "Doorsa" postale obvezne u kompilacijama radio postala koje su puštale klasičnu rock glazbu.
Kultura / Glazba | 03. 07. 2019. u 08:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas se navršava 48 godina od smrti legendarng američkog glazbenika i pjesnika Jima Morrisona, čiji grob u Parizu predstavlja jednu od nezaoblizanih turističkih atrakcija pored Eiffelove kule, Jelisejskih polja, Trijumfalne kapije i Louvrea.

Jim Morrison, čije je pravo ime bilo James Douglas Morrison, rođen je 8. prosinca  1943. godine u američkom gradu Melbournu. Bio je pjevač i vođa "Doorsa" i smatran za jednog od najkarizmatičnijih pjevača u povijesti rock'n'rolla, prenosi Beta.

Njegova smrt u 27. godini, 3. srpnja 1971. godine u Parizu, zaprepastila je njegove obožavatelje. Okolnosti njegove smrti i tajna sahrana bile su predmet beskrajnih glasina i igrali su značajnu ulogu u mistici koja nastavlja da ga okružuje.

Morrison je ostao jedan od najpopularnijih i najutjecajnijih pjevača u povijesti rocka, dok su pjesme "Doorsa" postale obvezne u kompilacijama radio postala koje su puštale klasičnu rock glazbu.

Do danas je Morrisom široko poštovan kao prototip rock zvijezde - grub, privlačan i misteriozan.

Najpoznatije pjesme "Doorsa" su "The End", "When the Music is Over", "Light my Fire", "Crystal Shio", "LA Woman", "Riders on the Storm" i "Break on Through".

Utjecao je na mnoge umjetnike, među kojima su slavni Patti Smith, Ian Curtis i Iggy Pop.

Video: The Doors - Jim Morrison - Memories

Pored glazbe, Morrison je kao pisac i pjesnik bio pod utjecajem Friedricha Nietzschea, Williama Blakea, Charlesa Baudelairea, Jacka Kerouaca, a posebno Arthura Rimbauda, često govoreći za sebe da je "Rimbaud u kožnoj jakni".

Za života je uspio izdati dvije knjige "The Lords - Notes on Vision" i "The New Creatures". Posthumno su izdane još dvije zbirke pjesma "Wilderness" i svjetski poznat "The American Night".

Umjetnik je bio jedan od rijetkih visoko školovanih glazbenika svog vremena. Završio je sveučilište u Kaliforniji - UCLA, koji se smatra jednim od najboljih sveučilišta u SAD.

Morrison je sebe prvenstveno smatrao pjesnikom, a jednom prilikom je rekao: "Ako moja poezija teži da dostigne bilo što, to je da oslobodi ljude od ograničenog tijeka života u koji gledaju i osjećaju".

Sahranjen je na čuvenom groblju Père Lachaise u Parizu na kojem su sahranjeni velikani svjetske književnosti, umjetnosti i slavne ličnosti kao što su Jean-Baptiste Poquelin - Moliere, Frederick Chopin, Oscar Wilde, Honore de Balzac, Marcel Proust, Maria Callas, Isadora Duncan, Gioachino Rossini, Georges Bize, Simone Signoret i Edith Piaf.

 

Kopirati
Drag cursor here to close