Kurt Cobain

27 godina od odlaska još jednog člana Kluba 27

Kurtu Cobainu izgubljen je trag posljednjih dana ožujka 1994., da bi 8. travnja u Lake Washingtonu njegovo tijelo pored razbacanih stvari pronašao električar.
Kultura / Glazba | 05. 04. 2021. u 12:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 27 godina preminuo je Kurt Cobain, osnivač i lider grupe Nirvana koja je zauvijek promijenila glazbu.

Cobain, koji je godinama muku mučio sa slavom ali i s ogromnim bolovima u želucu, zbog čeka se odao i drogama, počinio je samoubojstvo 5. travnja 1994. godine, pridruživši se tako neslavnom klubu onih koji su također preminuli u toj dobi, poput Jimija Hendrixa, Janis Joplin, Jima Morrisona, Briana Jonesa ili, novijeg datuma, Amy Winehouse.

Video: The Tragic Life of Kurt Cobain

Kurtu Cobainu izgubljen je trag posljednjih dana ožujka 1994., da bi 8. travnja u Lake Washingtonu njegovo tijelo pored razbacanih stvari pronašao električar. Policijski je očevid ustvrdio da se 27-godišnji Cobain prostrijelio tri dana ranije, ostavivši oko sebe pribor za konzumaciju heroina, osobne sitnice i oproštajno pismo na kojem je citirao stihove Neila Younga: „bolje je izgorjeti negoli izblijediti“ (“it’s better to burn out than to fade away”).

Cobain je rođen 20. veljače 1967. godine, a Nirvanu je osnovao još 1985. s Kristom Novocelicem. Sastav je postao dio takozvane Seattle rock scene, izdavši svoj prvi album Bleach za nezavisnu diskografsku kuću Sub Pop 1989.

Video: Nirvana - Heart-Shaped Box

Nakon potpisivanja za veliku diskografsku kuću DGC Records, sastav se probio na mainstream scenu izlaskom hita "Smells Like Teen Spirit" sa svog drugog albuma Nevermind iz 1991. Nirvana je postala vodeći sastav Generacije X, a Cobain slavljen kao predvonik iste. Cobainu je takva pažnja bila neugodna ili frustrirajuća. On je vjerovao kako se njegova poruka i umjetnička vizija krivo tumače u javnosti, zbog toga što su glavne teme u medijima bile o njegovom privatnom životu. Izazvao je Nirvaninu publiku svojim posljednjim studijskim albumom In Utero (1993).

Zadnjih godina svoga života, Cobain se borio se sa ovisnošću o heroinu, bolestima i depresijom, njegovom slavom i slikom u javnosti, kao i s pritiskom medija na njega i njegovu ženu Courtney Love.

Ugledni glazbeni časopis Rolling Stone uvrstio je Nirvanu na 27. mjesto navećih glazbenih umjetnika svih vremena, dok je Kurt Cobain proglašen za 12. najboljeg gitarista svih vremena iako postoje kritičari koji kažu da je Kurt bio jako loš gitarist.

Video: Nirvana - All Apologies (MTV Unplugged)

Cobain je bio predani pionir alternativnog rocka. Njegovo interesiranje za glazbu počelo je kada mu je Buzz Osborne iz Cobainove omiljene grupe The Melvins posudio kasetu sa punk rock sastavima. Uvijek je govorio o svojim glazbenim uzorima i pridavao više pozornosti sastavima koji su utjecali na njega nego na glazbu koju je on sam stvarao. Često je isticao utjecaj sastava The Pixies i govorio kako je "Smells Like Teen Spirit" slična njihovom zvuku.

Raniji i važniji glazbeni utjecaj na Cobaina imali su Beatlesi. Cobain se divio Johnu Lennonu kojeg je nazivao svojim idolom. Jednom je rekao kako je napisao pjesmu "About a Girl" nakon tri sata slušanja Beatlesa. Velik utjecaj na njega imali su punk rock i hardcore punk sastavi i često je naglašavao kako su sastavi Black Flag i Sex Pistols zaslužni za njegov umjetnički stil.

Video: Nirvana - Lithium (Live at Reading 1992) [Official Video]

Osim navedenih sastava velik utjecaj na glazbu Nirvane imali su i sastavi iz 70-tih poput Black Sabbatha, Led Zeppelina Queena i Kissa. U ranijim danima Nirvane često su svirali obrade pjesama tih sastava. Najčešće Led Zeppelinove "Immigrant Song", "Dazed and Confused" i "Heartbreaker" te su napravili studijsku obradu pjesme Kissa "Do You Love Me".

Okolnosti njegove smrti su postale predmet fascinacije i rasprave. Od njihovog početka, sa Cobainom kao tekstopiscem, Nirvana je samo SAD-u prodala više od 25 milijuna albuma i više od 50 milijuna u svijetu.

Kopirati
Drag cursor here to close