Blagaj

Župna crkva u Blagaju

Kultura / Flash | 26. 01. 2012. u 13:53 V.P.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Između puta za Blagaj i rijeke Bune se nalazi župna crkva Presvetog Trojstva. Povodom sve bližeg završetka radova na njenoj obnovi, izdvojili smo i nekoliko podataka o povijesti crkve i župe.

Izgrađena je 1908. godine kao središnja crkva istoimene župe koja je osnovana 1891. izdvajanjem od mostarske i prenjske župe. Župa je u svojim počecima obuhvaćala Blagaj, Bunu, Hodbinu, dijelove Dubrava i Podveležja, te Nevesinje.

Župu je osnovao biskup Paškal Buconjić, a prvo dijete kršteno u njoj je Aleksandar Baltazar Melkior, sin Gašpara Prekka iz Skadra i Anice Zelenike iz Mostara koji su živjeli u Nevesinju. Krstio ga je vojni svećenik Karlo Szasz.

Prvi blagajski župnik je bio fra Venceslav Bašić, ali je crkva izgrađena za vrijeme službe fra Ivana Božića. Na području župe iz 1892., pri njenom osnivanju, živjelo je 1127 katoličkih vjernika.

Prema župnim podacima, od 1891. do 2008. u ovoj župi je kršteno 4862 djece, vjenčano je 1128 bračnih parova, a pokopano je 2204 osobe. U njoj je ponikao i zadarski biskup Želimir Puljić.

Iako je župa još 1899., prema odluci pape Leona XIII. trebala pripasti biskupijskom kleru, to je učinjeno tek nakon jednog stoljeća, 1999. godine, a današnji župnik je don Bernard Marijanović.

U tijeku je četvrta faza obnove crkve Presvetog Trojstva. Loše stanje u kojem se nalazila je zahtijevala sveobuhvatnu obnovu koja je započela rekonstrukcijom krova. U drugoj fazi je urađena drenaža vanjskih zidova. Oltarište je već sad u potpunosti obnovljeno, a ubrzo bi trebala započeti i peta faza radova kojom će se sanirati unutarnji i vanjski zidovi.

Prema podacima komisije za zaštitu spomenika, zvonik ove crkve je jedinstven za BiH, jer je riječ o zvoniku s ravnim krovom, na čijem se vrhu nalaze četiri nosača. Zvonik je visok 21 metar. U neposrednoj blizini se nalazi i zgrada župnog dvora koja još uvijek nije obnovljena.

Crkva se od 2008. nalazi na popisu zaštićenih nacionalnih spomenika Federalnog ministarstva kulture. Prvi dio rekonstrukcije je financiran od strane župe i župljana, a provodi je poduzeće „Građevinar Fajić“.

Prva crkva u Blagaju je podignuta u 12. stoljeću, a u Hercegovini je jedinstvena po natpisu koji o njoj svjedoči. Naime, ploča iz 1194., a koja je pronađena 1955., govori o izgradnji crkve sv. Kuzme i Damjana u Podgrađu. Nju je izgradio humski knez Miroslav, a posvetio ju je dubrovački nadbiskup Bernardin. Osim ploče, o postojanju crkve svjedoče i ostaci obrađenog kamena pronađeni u blizini.

Kopirati
Drag cursor here to close