MESS

Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti kazališta dodijeljena P.Theatersu

Kultura / Flash | 04. 10. 2016. u 08:56 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najznačajnije priznanje Internacionalnog teatarskog festivala MESS, nagrada Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra, u ponedjeljak navečer je u Bijelom salonu Narodnog pozorišta Sarajevo dodijeljena Međunarodnoj teatarskoj organizaciji Pandur.Theaters.

Nagrada je dodijeljena na tragu djela osnivača Pandur.Theaters, Tomaža Pandura, koji je iznenada preminuo 12. travnja ove godine i koji je svojim predstavama na Festivalu MESS osamdesetih godina obilježio jednu epohu Festivala te dobio najveći broj Zlatnih lovorovih vijenaca kao mladi redatelj i za predstave u cjelini.

Zahvaljujući se direkciji Festivala na dodijeljenoj nagradi, dramaturginja i suosnivačica Pandur.Theatersa, Livia Pandur, istaknula je da je ovo priznanje veliki zalog za budućnost.

''Svi vi koji ste večeras s nama sigurno znate koliko bi Tomaž bio sretan zbog ove nagrade, a moram reći da mnogo znači i meni. Ovo je sigurno poticaj da Tomažovo pozorište i njegova ideja o pozorištu živi i dalje. On je istinski vjerovao u moć pozorišta i znao je koliko su važne predstave i Festivali i zbog toga se nadam da ćete i vi slaviti pozorište i svoj Festival MESS'', rekla je Pandureva.

Naglašavajući da je MESS bio Festival koji je pratio Tomažovu karijeru, redatelj i izvršni producent Festivala, Dino Mustafić, rekao je da je zbog Tomaža i predstave 'Šeherzada' i sam odlučio upisati Akademiju te da su Tomažove predstave mijenjale poetiku južnoslavenske umjetnosti.

''Tomažova djela, estetika i poetika ostat će s nama onoliko dugo koliko Pandur.Theaters bude postojao i zbog toga će MESS težiti k tome da bude koproducent na što više njihovih predstava. Ovom nagradom se ne opraštamo od Tomaža, nego nastavljamo živjeti s njegovim djelima'', naveo je Mustafić te istaknuo interesantan detalj da je nekoliko puta bježao sa svojih predstava kako bi gledao Tomažove.

Kao neko ko je selektirao predstave Tomaža Pandura za Festival MESS, selektor Giorgio Ursini Uršić rekao je da je Tomaž bio neponovljivi umjetnik.

''Imao sam privilegiju da Tomaža osobno poznajem i da gledam i selektiram nekoliko njegovih predstava. On je uistinu bio izuzetan umjetnik koji je jednostavno stvarao predstave koje nije bilo moguće kopirati'', naveo je Ursini Uršić.

Pandur.Theaters je međunarodna teatarska organizacija koju su 2002. godine osnovali redatelj Tomaž Pandur i dramaturginja Livia Pandur. Kao vaninstitucionalni teatar, Pandur.Theaters producira internacionalne teatarske projekte u suradnji s teatrima, teatarskim festivalima i drugim produkcijskim i koprodukcijskim partnerima.

Spajajući različite oblike umjetničkog izražavanja u jedinstven scenski jezik, Pandur.Theatres okuplja umjetnike i umjetnice iz različitih dijelova svijeta u multikulturalni i višejezični teatarski laboratorij. U kulturnom i političkom smislu, Pandur.Theatres je kreativni prostor bez granica i model za buduće europske teatre, navodi se u priopćenju Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Kopirati
Drag cursor here to close