Kina

Zlatna maska stara 3.000 godina

Artefakti su pronađeni u Sanxingduiju, području koje se prostire na 11,9 četvornih kilometara i nalazi se nedaleko od glavnoga grada provincije Sečuan, Čengdua.
Kultura / Flash | 23. 03. 2021. u 14:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na arheološkom nalazištu u kineskoj pokrajini Sečuan arheolozi su pronašli ostatke zlatne maske stare 3000 godina. Maska je teška oko 280 grama, a procjenjuje se da je izrađena od 84 posto zlata, piše CNN.

“Ova svečana maska jedan je od više od 500 predmeta koje su arheolozi iskopali iz šest novootkrivenih ‘žrtvenih jama’,” objavila je Nacionalna uprava za kulturno nasljeđe.

Artefakti su pronađeni u Sanxingduiju, području koje se prostire na 11,9 četvornih kilometara i nalazi se nedaleko od glavnoga grada provincije Sečuan, Čengdua.

Neki stručnjaci smatraju da bi novootkriveni predmeti mogli biti izvor novih saznanja o drevnoj državi Shu, kraljevini koja je vladala zapadnim slivom Sečuana sve dok nije osvojena, 316. godine prije nove ere. Uz zlatnu masku, arheolozi su otkrili i zlatne folije te artefakte izrađene od bronce, žada i bjelokosti.

U šest jama, od kojih najveća ima 19 četvornih metara, otkrivene su još neotvorena drvena kutija i brončana posuda s uzorkom sove.

Video: 3,000-year-old gold mask discovered in China

U Sanxingduiju je od dvadesetih godina prošlog stoljeća pronađeno više od 50.000 drevnih artefakata. Tada je lokalni poljoprivrednik slučajno naišao na brojne vrijedne predmete. Godine 1986. ondje su pronađene dvije velike jame s više od 1000 vrijednih predmeta, među kojima su bile i dobro očuvane brončane maske.

Nakon duge stanke u arheološkim istraživanjima, krajem 2019. otkrivene su nove jame za koje stručnjaci vjeruju da su korištene u žrtvene svrhe, što pojašnjava činjenicu da su brojni predmeti ritualno spaljeni prije nego što su njih ubačeni i zakopani.

Vjeruje se da se područje Sanxingdui nalazilo u središtu države Shu, o čemu povjesničari znaju relativno malo zbog rijetkih zapisa. Nalazi pronađeni na tome mjestu datiraju iz 12. i 11. stoljeća prije Krista, a mnogi su predmeti danas izloženi u muzeju koji je ondje otvoren.

Otkrića će bez sumnje pridonijeti razumijevanju razvoja civilizacija u drevnoj Kini. Dokazi o jedinstvenoj Shu kulturi upućuju na to da se kraljevstvo razvijalo neovisno o susjednim zajednicama u dolini Žute rijeke, koja se tradicionalno smatra kolijevkom kineske civilizacije.

Premda još nije na popisu UNESCO-ove svjetske baštine, Sanxingdui je na njezinu “okvirnom popisu”, što znači da bi u dogledno vrijeme mogao biti uvršten na listu. UN-ova agencija smatra da su arheološka nalazišta Shu, “izniman prikaz civilizacije brončanog doba Kine, istočne Azije i svijeta”, piše Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close