Nacionalni spomenik BiH

Željezni most princa Karla u Foči

Kultura / Flash | 19. 11. 2012. u 13:44 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Željezni most princa Karla u Foči, izgrađen na mjestu nekadašnje prevozne skele preko rijeke Drine, jedno je od dobara koje je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH svojom odlukom proglasila nacionalnim spomenikom BiH.

Njegova gradnja počela je lipnju 1882., a dovršen je i pušten u promet 22. listopada 1884. godine. Projektirao ga je austro-ugarski pionirski natporučnik Krichbamuer. Izveden je kao mostovna konstrukcija sa četiri noseća stuba i čeličnom konstrukcijom.

Iako je od nastanka do danas most u više navrata mijenjao izgled, on posjeduje izuzetnu simboličku vrijednost, s obzirom da predstavlja mjesto okrutne masovne egzekucije više stotina stanovnika Foče i Gornjeg Podrinja tijekom Drugog svjetskog rata.

Most je svojoj namjeni služio sve do 4. svibnja 1942. godine kada je usljed ratnih djelovanja, odnosno prilikom povlačenja partizanskih jedinica iz Foče, po naređenju maršala Tita, miniran i srušen. Nakon Drugog svjetskog rata izvršena je njegova sanacija.

Most je drugi put porušen u NATO bombardiranju 1995. godine, kada je uništen središnji dio mosta, a kao prelazno rješenje nekoliko godina poslužio je pontonski most njemačkog SFOR-a koji su njemački vojnici odlaskom iz Foče odnijeli.

Nakon toga, Drina je na tom mjestu ponovo premoštena takozvanom Bejli konstrukcijom koju su postavile Oružane snage BiH.

Austro-ugarska vlast je prilikom dolaska u naše krajeve s ciljem prometnog povezivanja, prije svega velikih gradskih centara s ostatkom carevine, podigla veliki broj infrastrukturnih objekata. Karakteristika tih gradnji je upotreba tradicionalnih materijala u prvim godinama uprave prije svega kamena i drveta, da bi krajem XIX stoljeća počela primjena tada savremenih elemenata, prvenstveno željeza. To se posebno odnosi na izgradnju mostovskih konstrukcija željezničkih (u Bosanskom Novom, Jajcu i Sarajevu), ali i ostalih mostova. U Sarajevu su ostala sačuvana dva mosta iz tog razdoblja.

O ranijem izgledu Mosta princa Karla u Foči u stručnoj literaturi nema puno podataka. Izveden je kao mostovna konstrukcija s tri noseća stuba (nekada su to bila četiri), ovalne osnove, izrađene od precizno klesanih kamenih blokova, složenih u horizontalne slojeve. Dužina mosta iznosi 180 m, a najviša točka mosta je 9,13 m iznad dna rijeke.

Kopirati
Drag cursor here to close