Na Drini ćuprija

Završena restauracija mosta u Višegradu; čeka se uporabna dozvola

Iz TIKA-e, koja je financirala rodove, trebaju dostaviti projekt izvedbenog stanja za koji su potvrdili da je u završnoj fazi.
Kultura / Flash | 25. 02. 2019. u 16:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otklonjene su nedoumice u vezi s tehničkim prijemom radova na restauraciji mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu – potvrđeno je nakon sastanka direktora Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) u Bosni i Hercegovini Ömer Faruk Alımcıem i ministrice za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS) Srebrenke Golić.

Golić je upoznala Alimcija s procedurama i neophodnom dokumentacijom potrebnom za obavljanje tehničkog prijema radova izvedenih na restauraciji i naglasila da očekuje da će TIKA u što skorijem vremenu ispuniti neophodne uvjetee, kako bi most Mehmed – paše Sokolovića bio spreman za upotrebu.

Podsjetila je da se taj objekat nalazi na Listi svjetske kulturne materijalne baštine UNESCO i da je najvažniji turistički resurs u općini Višegrad.

Iz TIKA-e, koja je financirala rodove, trebaju dostaviti projekt izvedbenog stanja za koji su potvrdili da je u završnoj fazi.

Nakon što licencirana kuća izvrši tehnički prijem, bit će, kazala je Golić, u kratkom vremenu izdana upotrebna dozvola.

Alimci je naglasio da je restauracija mosta, koja je počela 2009. godine, završena te se prikuplja dokumentacije za tehnički prijem.

''Iskreno se nadam da će ovaj most biti simbol mira'' dodao je on.

Na današnjem sastanku je bilo riječi i o mogućnostima da Turska agencija za suradnju i koordinaciju financira i restauraciju još nekih kulturno-povijesnih spomenika.

Kopirati
Drag cursor here to close