sarajevo

Završen prvi Viva film festival: Grand Prix Francuzu Cyrillu Cornuu

Kultura / Flash | 31. 05. 2015. u 08:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi internacionalni Viva film festival zatvoren je u Sarajevu, a Grand Prix Festivala, za najbolje filmsko ostvarenje, dobio je autor Cyrille Cornu iz Francuske za film ''Baobasi između kopna i mora''. Nagrade su uručene u tri kategorije, za najbolji religijski, ekološki i turistički filma.

Prvu nagradu u kategoriji religijski film, zlatno drvo, dobila je Paola Onet iz Rumunije za film ''Kao što vam se sviđa''. Drugu nagradu, srebreno drvo, osvojio je Cofman Frederic iz Francuske za film ''Za Sarinu ljubav'', dok su nagradu bronzano drvo za treće mjesto dobili Hasan Arnautović iz Bosne i Hercegovine za film ''Mehmedova crkva'' i Davor Borić iz Hrvatske za film ''O dični Sveti Nikola''.

Nagrada "zlatni leptir" za najbolji ekološki film dodijeljena je Adoniju Sangaleyu iz Španije za film ''Granice zemlje''. Drugu nagradu, srebrenog leptira, dobio je Pins Sebastien iz Belgije za film ''Strast zlata i vatre'', dok je treću nagradu, bronzanog leptira, osvojio Žikica Jovanović iz Srbije za film ''Aladin i čarobna kanta''.

Prva nagrada, zlatna klapa, u kategoriji za turistički film prikazan na Festivalu otišla je u ruke Michaelu Schlambergeru iz Austrije za film ''Glečer i alpsla legenda''.

Drugu nagradu, srebrenu klapu, osvojio je Brais Ravalderia iz Španije za film ''Arde Lucus'', dok je treće mjesto i bronzanu klapu osvojio film ''U stepama Kalmjakije'' Rumiana Angelakova iz Bugarske.

Prvi Viva film festival počeo je 28. svibnja u tri festivalska grada - Sarajevu (Bosanski kulturni centar Sarajevo), Varešu (Stara crkva) i Kaknju (Dom kulture). Istovremeno su upriličene besplatne projekcije 99 filmova, po 33 iz kategorija religije, ekologije i turizma.

Kopirati
Drag cursor here to close