Dodjela nagrada

Završen Filmski festival u Cannesu: Ken Loach dobitnik Zlatne palme

Kultura / Flash | 22. 05. 2016. u 21:38 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šezdeset deveti Filmski festival u Cannesu završio se u nedjelju navečer dodjelom nagrada, a Zlatnu palmu za najbolji film dobio je Britanac Ken Loach.

Ocjenjivački sud kojim je predsjedao Australac George Miller, redatelj ''Pobješnjelog Maxa'', izabrao je najbolje među 21 filmom u natjecateljskom dijelu.

Dobitnik Zlatne palme je Britanac Ken Loach (79) za ''Ja, Daniel Blake'', što mu je druga takva nagrada i trinaesti put da sudjeluje u natjecateljskom dijelu tog filmskog festivala. Priča je to o oboljelom stolaru i o samohranoj majci koji se bore s birokratskim preprekama britanskog zdravstvenog sustava.

Grand Prix je otišao u ruke Kanađanina Xaviera Dolana za ''To je samo kraj svijeta''.

Nagradu za režiju dijele Rumunj Cristian Mungiu za ''Baccalaureat'' i Francuz Olivier Assayas za ''Personal Shopper''.

Nagrada za scenarij pripala je Irancu Asgharu Farhadiju za ''Trgovca''.

Nagrada ocjenjivačkog suda ide Britanki Andrei Arnold za ''American Honey''.


Nagrada za najbolju žensku ulogu otišla je u ruke filipinske zvijezde Jaclyn Jose za ''Ma' Rosa'' njezina sunarodnjaka Brillantea Mendoze.

U tom filmu, koji je krik protiv korupcije, Jose glumi majku skromne obitelji koja mora prikupiti velik iznos novca kako ne bi završila u zatvoru kao i njezin muž.

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je iranski glumac Shahab Hosseini za film ''Trgovac'' Asghara Farhadija.

''Zahvaljujem Bogu'', rekao je 42-godišnji glumac koji je nagradu posvetio svom ''narodu''. Hosseini koji već niz godina surađuje s Farhadijem, snimio je s njim ''Nader i Simin se rastaju'' i ''O Elly''.

Zlatnu kameru osvojio je film ''Božice'' Francuskinje Houde Benyamine.

Zlatna palma za kratkometražni film dodijeljena je ''Timecodeu'' Španjolca Juanja Gimeneza.
Počasnu Zlatnu palmu i dugi pljesak publike zaradio je Jean-Pierre Leaud (72) za ulogu ''Kralja Sunca'' u posljednjim trenutcima života u 'Smrti Luja XIV.', prenosi Hina.

Leaud, simbol Novog vala, utjelovio je lik Antoinea Doinela u nekoliko Truffautovih filmova, pa tako i u ''Ljubavi u bijegu'' (1979.), a snimao je i s Jean-Lucom Godardom, Jeanom Eustacheom i Bernardom Bertoluccijem.

Na festivalu je, u kategoriji kratkih filmova, prikazan i Import redateljice Ene Sendijarević, u kojem glavnu ulogu tumači Mariko Knezović, frontmen Zostera. Prema informacijama s festivala, film je oduševio publiku, iako s nije okitio nagradom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close