Idealni muškarci

Zašto grčki kipovi imaju male 'alatke'

Kultura / Flash | 30. 05. 2016. u 11:36 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nemojte se pretvarati da vam pogled nikada nije pobjegao na prepone grčkih golih skulptura.

Iako ne zvuči kao neka znanstvena tema, povjesničari umjetnosti nisu ignorirali izgled starogrčkih genitalija na kipovima. Ipak, kipari su posvećivali gotovo isto pozornosti oblikovanju genitalija kao i oblikovanju ostatka tijela, a čini se kako iza 'malih penisa' na kipovima postoji dobro razvijena ideologija.

U Grčkoj, čini se, mala alatka je bio tražen izgled za 'alfa muškarca'.

''Grci su povezivali male  penise s umjerenošću, koja je bila jedna od ključnih vrlina koje formiraju viđenje ideala muškosti'', objašnjava profesor Andrew Lear, koji je predavao na brojnim uglednim sveučilištima kao što su Columbia i Harvard University, piše Quartz.

Pojašnjava kako postoji velik kontrast između kipova idealnih muškaraca s 'neuspravnim alatkama', a tako su prikazivani bogovi, heroji, goli sportaši i alatki u erekciji kod Satyre, mitskog bića polu-jarca i čovjeka koji su prikazivani kao pijanice, požudni, razuzdani i ne idealni ljudi.

Slične ideje odražavaju se i u drevnoj grčkoj književnosti, kaže Lear.

''Primjerice u Aristofanovim oblacima, veliki penis se povezuje uz blijed ten, uska prsa i veliku sramotu, kao jednu od karakteristika nesportskih i nečasnih atenskih mladića. Samo bezumni i oni kojima je vladala požuda i seksualni porivi su u drevnoj Grčkoj prikazivani s velikim alatkama'', pojasnio je Lear.

Ellen Oredsson bloggerica i povjesničarka umjetnosti u svojim bilješkama navodi kako je idealan grčki čovjek bio racionalan intelektrualan i atoritativan.

''Takav čovjek može imati obilje seksualnih odnosa, ali to nije povezano s njegovom veličinom spolnog organa. Jer njegov mali organ bi mu omogućavao da ostane realan i logičan'', piše Oredsson.

Kopirati
Drag cursor here to close