Čapljinski književnik

Započeo 10. neretvanski književni, znanstveni i kulturni susret u čast Vladimira Pavlovića

Kultura / Flash | 25. 09. 2014. u 13:48 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Deseti neretvanski književni, znanstveni i kulturni susret" započeo je jutros u Neumu, a ove godine posvećen je hrvatskom književniku Vladimiru Pavloviću.

Trodnevni znanstveni skup, osim u Neumu, održava se u Metkoviću, Pločama, Opuzenu i Čapljini.

O književnom djelu Vladimira Pavlovića tijekom skupa izlagat će oko 30 stručnjaka, imeđu kojih akademik Dubravko Jelčić, Vinko Grubišić, fra Šimun Šito Ćorić, Enerika Bijač, Zdravko Gavran, fra Miljenko Stojić, Šimun Musa, Antun Lučić, Miroslav Palameta, Božidar Brezinščak Bagola, Andrija Vučemil, Jozo Mašić, Mijo Tokić,Vinicije Lupis, Boris Domagoj Biletić i Tomislav Milohanić.

Inače, Vladimir Pavlović rođen je u Trebižatu, kod Čapljine 1935., a umro je 1996. godine u Zagrebu. Pisao je pjesme, eseje, putopise,pripovjednu prozu i dramske tekstove te publicističke radove.

Bio je supotpisnik Sarajevske deklaracije o hrvatskom jeziku od 28.siječnja 1971. godine. Zastupljen je u antologiji hrvatskih pjesnikaSkupljena baština priređivača Stijepe Mijovića Kočana. Za djelo 'Gral' dobio je 1995. godine književnu Nagradu Tin Ujević.

Autor je više književnih djela, među kojima i knjiga "Riječi","Elegija o kralju", "Vrijeme vatre", "Zamak u pljusku", "Grivna","Zemlja zebnje", "Korablja", "Arka od Narone", "Tmica", "Mirta", "Stigma", "Geneza-retska plavet", "Gral", "Kad su se koze smicale","Requiem za uzaludne mrtvace", "U Mayer-lingu, jedne zime" i "Getsemanska ura".

Kopirati
Drag cursor here to close