Obnova

Zamjena blokova Ćuprije na Drini

Kultura / Flash | 01. 04. 2017. u 07:55 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

“Koliko smo mi upoznati, a sve ustvari sa dogovorom koji smo imali na posljednjim sastancima vezano za završetak radova i prijema, TIKA će u suradnji sa izvođačem radova kompanijom ER-BU u slijedećih nekoliko dana početi sa radovima kako bi se ispravili svi oni problemi i nepravilnosti koji su uočeni tijekom posljednje posjete Mostu”, govori za Oslobođenje Siniša Šešum, šef Ureda UNESCO-a u BiH, a to je zamjena određenih kamenih blokova na kolovoznoj konstrukciji Mosta Mehmed-paše Sokolovića koji su bili oštećeni tijekom zime, popravka spojnica, kao i usklađivanje rasvjete, kako ne bi dolazilo do zasljepljivanja ljudi koji prelaze Most.

Slijedi i proširenje rampe radi lakšeg prilaza ljudima s invaliditetom samome Mostu.

Siniša Šešum kaže da će ovi radovi najvjerojatnije biti završeni tijekom slijedećeg mjeseca, kako bi Općina Višegrad do 31. svibnja dostavila svu potrebnu dokumentaciju Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a, radi formiranja komisije za tehnički prijem objekta, tj. dobivanja upotrebne dozvole.

Iz TIKA (Turska vladina agencija za koordinaciju i suradnju), inače investitora obnove Mosta, govore da je izvođač radova ER-BU (turska građevinska firma) pozvan, da su u tijeku pripremni radovi na otklanjanju nedostataka i da će im se pristupiti vrlo brzo, za nekoliko dana.

Most Mehmed-paše Sokolovića na listu svjetske baštine UNESCO-a uvršten je 2007. godine, građen je od 1571. do 1577. i djelo je jednog od najvećih osmanskih arhitekata Mimara Sinana, a radovi na njegovoj obnovi počeli su 2013. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close