Na dan zatvaranja Suda

Zagreb domaćin tribine ''Hrvatska nakon haške presude u predmetu Prlić i drugi''

Tribina će se održati u četvrtak, 21. prosinca, u Kući ljudskih prava u Zagrebu, a na njoj će govoriti Dražen Lalić, Branimir Pofuk i Vesna Teršelič.
Kultura / Flash | 20. 12. 2017. u 15:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na dan službenog zatvaranja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), nakon kojeg s radom nastavlja Mehanizam za međunarodne kaznene sudove, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću organizira tribinu "Hrvatska nakon haške presude u predmetu Prlić i drugi".

Tribina će se održati u četvrtak, 21. prosinca, u Kući ljudskih prava u Zagrebu, a na njoj će govoriti Dražen Lalić, Branimir Pofuk i Vesna Teršelič.
  
 Osvrćući se na izricanje osuđujuće presude Žalbenog vijeća Haškog tribunala u predmetu "Prlić i drugi", organizatori podsjećaju kako je ona bila popraćena zaoštrenom retorikom u hrvatskom javnom prostoru.

Ističu kako su najviši državni dužnosnici i dužnosnice u svojim istupima izrazili nezadovoljstvo s pravomoćnom presudom MKSJ te najavili pokušaj pravnog osporavanja sudske odluke.

Kao i puno puta do sada izostalo je javno tematiziranje činjenica u vezi žrtava i zločina, smatraju u Documenti.

''Medijski i politički tribuni nacionalističke desnice, uključujući i saborske zastupnike, pozivaju na obračun s izdajnicima, dok je prijetnje neistomišljenicima na portalima i društvenim mrežama teško izbrojati. Retorika etničke homogenizacije i otvorenog izražavanja neprijateljstva prema drugom i drugačijem obilježili su javnu političku komunikaciju u danima nakon izricanja presude'', ocjenjuju organizatori, napominjući kako će na tribini analizirati  spomenute događaje u širem kontekstu javne komunikacije i procesa suočavanja s prošlošću u Hrvatskoj i okolnim zemljama.

Kopirati
Drag cursor here to close