Dr.sc. Goran Glamuzina, geolog

Zaboravljena monumentalna gradina u Gornjim Mamićima

Kao što ćete moći pročitati u tekstu izvornog članka (posta) - radi se o jednom danas gotovo potpuno zaboravljenom golemom ilirskom kompleksu, koji, prema vidljivim suhozidanim monumentalnim ostacima
Kultura / Flash | 20. 04. 2020. u 18:12 Piše: Goran Glamuzina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao što ćete moći pročitati u tekstu izvornog članka (posta) - radi se o jednom danas gotovo potpuno zaboravljenom golemom ilirskom kompleksu, koji, prema vidljivim suhozidanim monumentalnim ostacima, predstavlja jednu od najkolosalnijih ilirskih gradina šireg prostora zapadne Hercegovine.

Iako je sama gradina još od ranije poznata te ukratko opisivana u par ranijih radova i knjiga, fotografije njenih impresivnih monumentalnih ili kiklopskih zidova do danas nije bilo moguće gotovo nigdje vidjeti.

Stoga je potrebito domaćoj javnosti prezentirati te ukazati o kakvom prevrijednom, a danas posve zaboravljenom kulturno-povijesnom monumentu se ovdje radi, kako bi se ovakvi i mnogi ostali, ovome slični, monumentalni oblici graditeljske (pra)povijesne baštine, posijani po bezbrojnim brdima Hercegovine, ubuduće znali više vrjednovati, a time i adekvatnije valorizirati.

U prvom redu riječ je o nedjeljivom segmentu kulturnog identiteta domaćeg stanovništva, budući da su sva preciznija i novija genetska istraživanja pokazala da stanovnici većeg dijela Hercegovine, posebice zapadne, kao i većeg dijela zaleđa srednje Dalmacije, nose iznadpolovični udio genetske haplogrupe koja je nazvana Dinarska, a po mnogima i tzv. Ilirski gen oznake I2.

Drugim riječima kazano, većina današnjih Hercegovaca su potomci Ilira, pa bi s obzirom na to onda bilo i poželjno da se prema baštini koju su nam ostavili ti naši neporecivi preci odnosimo s više poštovanja i ponosa.

A kao početni korak u tom osvješćivanju važnosti ove i ovakve ilirske baštine, predstavlja što veća medijska promocija svih ovakvih monumentalnih oblika drevne graditeljske baštine.

Hvala i veliki pozdrav!

Dr.sc.Goran Glamuzina, geolog

Kopirati
Drag cursor here to close