Vijeće ministara

1,1 milijun KM državnim institucijama podigao Srpsku na noge

Kako je najavio direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić ova sredstava bit će utrošena u sanaciju dotrajalih dijelova zgrade koja je nacionalni spomenik BiH, ali je iznio podatak da Muzeju treba 10 milijuna KM za hitne sanacije.
Kultura / Flash | 03. 10. 2018. u 13:40 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine izdvojilo je 1,1 milijun KM iz sredstava nakon naplate klirinškog duga Rusije za podršku četiri institucije kulture u BiH, a sredstva će, uz precizne projekte, biti utrošena na obnovu objekata i unapređenje rada. 

Ugovore o dodjeli sredstava potpisali su danas ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, direktori Arhiva BiH i Zemaljskog muzeja BiH Saša Klepić i Mirsad Sijarić, predstavnica Historijskog muzeja BiH Naida Sijarčić te u ime Olimpijskog muzeja Sarajeva gradonačelnik Abdulah Skaka. Zemaljskom muzeju BiH odobreno je 500.000 KM, Historijskom i Olimpijskom muzeju po 250.000 KM i Arhivu BiH 100.000 KM. 

Kako je najavio direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić ova sredstava bit će utrošena u sanaciju dotrajalih dijelova zgrade koja je nacionalni spomenik BiH, ali je iznio podatak da Muzeju treba 10 milijuna KM za hitne sanacije. 

Direktor Sijarić u ime četiri institucije kulture zahvalio je Vijeću ministara i pozvao i federalne i županijske institucije da pomognu kulturnim institucijama, apsurdnim nazivajući činjenicu da je BiH država koja ne želi priznati najveći muzej koji je dobila u naslijeđe. 

Muzej je imao dug od 3,9 milijuna KM uz 48 posto kamate zbog neisplaćenih doprinosa 2015. godine kada je otvoren nakon što je tri godine imao daskama okovana vrata, a sada je taj dug smanjen na milijun KM te je izražena nada će od sljedeće godine Muzej pozitivno poslovati. 

Gradonačelnik Skaka najavio je da će ovim sredstvima biti završena obnova Olimpijskog muzeja, institucije koja čuva važan segment povijesti BiH i podsjeća na Zimske olimpijske igre održane u Sarajevu 1984. godine, izražavajući nadu da će vrata otvoriti 2019. godine za bh. građane i turiste. 

Ministar Osmanović naglasio je da ove institucije imaju veliki društveni i kulturni značaj, podsjećajući da je obišao neke od njih gdje se uvjerio u činjenicu da se važni dokumenti, posebno u Arhivu BiH, koji svjedoče o dugogodišnjoj prošlosti BiH čuvaju u neuvjetnim prostorijama zbog čega bi mogli nestati. 

Video: Vijeće ministara pomoglo rad četiri institucije kulture s 1,1 milion KM

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, kazao je novinarima, da državni proračun koji je zatekao nakon preuzimanja ove dužnosti nije predviđao nikakva sredstva za kulturu ili sport. 

Proračunska stavka bila je nula, tvrdi Zvizdić, zbog čega je već na početku mandata obećao da će se to promijeniti te je izrazio nadu i da će naredni saziv Vijeća ministara imati sluha za pomoć institucijama kulture koje čuvaju neprocjenjivo kulturno naslijeđe. 

Podsjetio je da Zemaljski muzej čuva milijune eksponata koji dokazuju postojanost države o čemu trebaju učiti buduće generacije, a čuvanje takvih eksponata kao i onih koje ima Historijski muzej, Arhiv i Olimpijski muzej predstavljaju izuzetan značaj u vremenu kada se pokušavaju falsificirati činjenice iz prošlosti. 

Svjetska turistička organizacija pozicionirala je BiH na deveto mjesto u svijetu kao zemlju koja po broju stanovnika ima najveći porast broja turista, zbog čega Zvizdić kaže da se to treba imati na umu jer Sarajevo i cijela država imaju itekako što ponuditi posjetiteljima. 

''BiH predstavlja istinski spoj istoka i zapada kao i unikatan prostor hiljadugodišnjeg tkanja tapiserije različitih kultura, svjetonazora i tradicije'', zaključio je Zvizdić.  

Sredstva će biti dodijeljena Odlukom Vijeća ministara BiH o odobravanju sredstаva ostvarenih po osnovu naplate potraživanja od Ruske Federacije po Aneksu "C" Sporazuma o pitanjima sukcesije za podršku projektima kulture u BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH. 

Ministarstvo iz RS se buni

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske najoštrije su osudili, kako tvrde, neustavnu i nezakonitu odluku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da sredstva klirinškog duga, namijenjena za potrebe institucija BiH, dodijeli Arhivu BiH, Zemaljskom muzeju BiH, Historijskom muzeju BiH i Olimpijskom muzeju, ''jer ne postoje institucije kulture BiH''.

U priopćenju iz ovog resora entitetske vlade se navodi da je ustavima RS, Federacije BiH i BiH, kao i Daytonskim mirovnim sporazumom, definirano da je oblast kulture u nadležnosti entiteta, odnosno kantona.

''Stoga je neprihvatljiva odluka Vijeća ministara BiH da se 10 posto od sredstava, koje je BiH dobila po osnovu naplate potraživanja od Ruske Federacije po Aneksu "C" Sporazuma o pitanjima sukcesije, dodijeli spomenutim institucijama kulture kao institucijama BiH. Ovom odlukom Savjet ministara BiH nastavlja protuustavno favoriziranje institucija kulture koje i teritorijalno i administrativno pripadaju Federaciji BiH, odnosno Kantonu Sarajevo'', dodaju iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a.

Navedene ustanove kulture sebe, kako tvrde, nezakonito nazivaju ustanovama kulture BiH i nezakonito dobivaju višemilijunska sredstva za sufinanciranje iz proračuna BiH "zahvaljujući pristranosti" članova Vijeća ministara BiH.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a, kako tvrde, nije imalo saznanja niti je konsultirano u vezi s raspodjelom sredstava spomenutim kulturnim institucijama i pita jesu li za ovo dali suglasnost srpski predstavnici u Vijeću ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close