Vraćamo se 'starom normalnom'

Vrelo festivalsko ljeto u Hercegovini

Polako se vraćamo 'starom normalnom'. Sudeći po najavama festivalsko ljeto u hercegovačkim gradovima će biti aktivno.
Kultura / Flash | 23. 06. 2021. u 11:18 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hercegovini nas očekuje 'vrelo' festivalsko ljeto. Nakon korona pauza od javnih masovnih okupljanja i prebacivanja gotovo svih događaja u online svijet, festivali se ove godine vraćaju 'starom normalnom'.

Brojni su s oduševljenjem, ali i opreznom, dočekali organizirati zabavu i opuštanje, koje je vjerujemo svima potrebno.

Mostar summer fest, koji je odmah svojom prvom godinom postojanja postao i prepoznat festival u regiji, ove godine će se organizirati u rujnu.

''Tradicionalno je kraj 6. mjeseca bio rezerviran za Mostar Summer Fest, no, uslijed još uvijek složene epidemiološke situacije uzrokovane Covid-19 pandemijom, nažalost, ove godine neće biti moguće organizirati festival krajem 6. mjeseca. Potaknuti mnogim upitima hoće li fešta uopće biti, radili smo na tome da festival održimo krajem ljeta, a ohrabreni podrškom festivalske publike u tome smo i uspjeli'', rekli su za Bljesak.info iz organizacije Mostar Summer Fest-a.

Ove godine festival ide u malo kasnijem ljetnom terminu: 2., 3. i 4. rujna, a fest zona će se nalaziti u samom centru grada.

''O tome tko dolazi na fest i gdje će biti ta naša fest zona u centru grada, uskoro otkrivamo kroz naše službene kanale komunikacije'', rekli su iz Mostar Summer festa.

Trenutno je u tijeku poznata manifestacija Mostarsko ljeto, koja traje od 20.06 pa sve do 04.08.2021. godine.

Direktor mostarskog Centra za kulturu Senad Suljić na otvaranju festivala je izrazio nadu da će građani Mostara, ali i mnogi turisti uživati u programu "Mostarskog ljeta", koji će se sastojati od 31 sadržaja.

"Nadam se da ćemo uspjeti biti jedan od razloga povratka turista i ljudi u Grad Mostar", kazao je Suljić, najavivši brojne koncerte, izložbe, književne večeri i druge kulturne sadržaje koji će se održavati na više lokacija u gradu.

 Za razliku od prošle godine, dodao je, "ove godine imamo razlog da budemo puni optimizma jer dolaze nam neka ljepša vremena".

Kako je planirano, manifestacija će se održavati od 20. lipnja do 4. kolovoza ove godine, a brojni Mostarci i njihovi gosti moći će uživati u bogatom programu tog festivala kulture s tradicijom dugom više od 30 godina.

U organizaciji Narodne biblioteke Mostar bit će održane četiri promocije knjiga, i to "Nakon potopa" Ibrahima Kajana, zatim "Baštinske studije: od moderne do postdigitalne kulture" i "Biblioteka i grad: studije iz teorije i prakse urbanog bibliotekarstva" autorice Lejle Kadrić Zaimović, "Recidiv" autorice Bee Balta Manjgo te promocija časopisa "Librum". Pored predstave "Mačak u čizmama" koja je izvedena na otvaranju "Mostarskog ljeta", u Lutkarskom pozorištu bit će izvedena i predstava "Dječak koji je sanjao more", redatelja Zijaha Sokolovića. Za ljubitelje teatra u Narodnom pozorištu Mostar planirane su tri predstave i jedan koncert klasične glazbe. Mostarci će moći pogledati predstavu "Kokoška" u izvedbi Pozorišta mladih Sarajevo, kultnu predstavu Zijaha Sokolovića "CABAres CABArei", dok će Teatra EXIT iz Zagreba izvesti predstavu "Pluća". Koncert za klavir i violončelo izvest će dubrovački glazbenici - Helena Tomašković i Adrian Ivičević. Organizatori "Mostarskog ljeta" su pet mostarskih institucija kulture - Centar za kulturu, Narodno pozorište, Pozorište lutaka, Narodna biblioteka te Muzej Hercegovine.

Street Arts festival koji već devet godina za redom uljepšava grad Mostar, organiziran je i u jeku pandemije te je okupio umjetnika, volontera i ostalih entuzijasta koji su bojama uljepšali pandemijsku svakodnevicu Mostara.

Ove godine, jubilarno 10. izdanje međunarodnog Street Arts Festivala Mostar organizira se od 03. do 13. rujna, a kako organizatori najavljuju ugostit će svjetska imena street art scene te pretvoriti mostarske ulice u veliki atelje i objediniti u okviru programa zanimljive glazbene događaje i performanse.

''Ugostit ćemo 15 uličnih umjetnika od kojih će većina njih oslikavati murale velikih dimenzija na atraktivnim lokacijama širom grada. Zatim ćemo ugostiti i 15 grafitera iz Mostara i BiH koji će sudjelovati na Graffiti Jamu. Festival će se otvoriti 03.09. uz veliku audio-vizualnu manifestaciju ispod Starog Mosta, a također su planirani i razni zanimljivi sadržaji za sve generacije na brojnim drugim lokacijama kao i ulicama gdje će se oslikavati murali. Također planiramo i događaje koji promoviraju hip hop i Bass Kulturu '', Poručila je za Bljesak.info Marina Đapić organizatorica festivala.

Dobre svirke u Mostaru nikada nije nedostajalo, a poznati Mostar Rock i Blues festival koji već 18 godina dovodi svjetske vrhunske rock i blues glazbenike organizirat će se i ove godine, najavljuju organizatori. Festival će se održati 17 i 18. rujna, a na programu organizatori još uvijek rade, pa će javnost o svim detaljima biti obaviještena blagovremeno.

Festival ni za vrijeme pandemije nije odustao od glazbe i umjetnosti, te su se za vrijeme 'novih normalnosti' prebacili u televizijski format te svijetu predstavili mostarski program, koji se pokazao kao puni pogodak, sa sjajnim zvukom i fantastičnom scenografijom u profesionalnim uvjetima koje nudi Studio 'A' u Muzičkom centru Pavarotti.

Video: Mostar Rock i Blues

Gitarijada 'Na putu za jug', kako su nam najavili organizatori, održat će se i ove godine, no točne datume još uvijek ne znaju, no glazbenici će sigurno predstaviti svoje talente.

Mediteran film festival, nadaleko poznat festival dokumentarnog filma, prošle godine se zbog opasnosti od koronavirusa održao u online formatu kao i veliki svjetski festivali, a ove godine se nadaju da će se održati 'fizički' uz ugodno druženje.

''Pripreme za 22. izdanje Mediteran Film Festivala su u punom jeku i mi se nadamo da ćemo, ako na snazi ostanu trenutne epidemiološke mjere, festival od 25. do 28. kolovoza održati i fizički, u punom sjaju. Natječaj za prijavu dokumentaraca je završen, putem MFF online aplikacije je pristiglo 300 naslova, i sada je velik posao i na našem selektoru Zdravku Mustaću'', rekla je za Bljesak.info Katarina Marijanović ispred organizacije Mediteran Film Festivala.

Uz natjecateljski dio, najavljuju, pripremaju i program 'U fokusu', retrospektivu BH dokumentaraca, dječje programe, najnovija svjetska dokumentarna ostvarenja, projekcije igranih filmova, ali i premijere filmova domaćih autora.

''S ponosom nastavljamo i suradnju s filmskim kampom za mlade "Outside the Lens" čiji će predavači voditi filmsku radionicu MFF-a'', dodala je Marijanović.

West Herzegovina Fest, festival koji već godinama potiče mlade kreativce i autore da sviraju, pišu i u konačnici stvaraju, ove godine se, kažu organizatori, nažalost neće održati kao ni prošle.

U Konjicu je u tijeku 'Konjičko ljeto', od 1. lipnja do 30. kolovoza, na repertoaru su kino predstave, muzički koncerti, teatarske predstave, određene izložbe, promocije, performansi…

''Uglavnom su to sadržaji koje tradicionalno imamo na lokacijama centra za kulturu i otvorenim lokacijama u gradu. Ima više od 30 programskih sadržaja. Najviše smo se nadali predstavi Identitluk imali smo i premijeru pozorišne predstave 'Sijaset', organiziraju se i kino produkcije u kojima izdvajamo Fast and Furius, jedno od najznačajnijih Blogbustera koje organiziramo s Una filmom. S Blic produkcijom organiziramo sadržaje za djecu i odrasle. Kada su u pitanju glazbeni sadržaji izdvajamo koncert Muzičkog centra Rezonanca, najavljujemo i Konjic sevdah revijalni program…'', rekao je za Bljesak.info Benjamin Mušinović organizator ovog festivala, ističući da zbog mjera ne najavljuju odmah cijeli repertoar do kraja ljeta, već mjesečno.

Festival glumca BiH, koji se organizira u Konjicu, po Mušinovićevim riječima, planira se i ove godine,a li  za mjesec rujan, a javnost će pravovremeno će javnost biti obaviještena o programu.

Festival urbane kulture Smart fest u Stocu ove godine će se po riječima organizatora definitivno održati.

''Najvjerojatnije da će to biti jedan vikend krajem srpnja. Još uvijek smo u pregovorima s izvođačima tako da će točan termin ovisiti o njima'', rekli su nam organizatori, najavljujući da će program i točne datume znati uskoro, pa će o tome obavijestiti javnost.

Srednjovjekovni sajam Stolačka tarča, kojeg organiziraju Vitezovi Hercega Stjepana Kosače i Općina Stolac, ove godine održat će se u subotu, 10. srpnja 2021. na starom gradu Vidoškom s početkom u 17 sati.

''Zbog pandemije koronavirusa Stolačka tarča prošle godine nije održana, ali se iz godine u godinu trudi potaknuti svijest o očuvanju nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, te njegovati ljubav prema povijesti i kulturnoj baštini. Jedan od glavnih ciljeva je revitalizacija Grada Vidoškog, nacionalnog spomenika BiH, ali i značajna turistička promocija Stoca. Ove godine zbog pandemijskog vremena manifestacija je nešto prolongirana, te se za razliku do sada kada se održavala početkom svibnja i trajala po nekoliko dana, ove godine se održava u srpnju i to samo jedan dan'', poručili su organizatori.

Stolačka tarča je srednjovjekovni sajam regionalnog i zabavno-kulturnog karaktera te jedini takav u Bosni i Hercegovini. S obzirom na to da je Tarča već vrlo poznata u regiji, izuzev što svake godine okuplja sve više sudionika iz drugih zemalja, također privlači i sve veći broj posjetitelja. Ova povijesno-kulturna manifestacija ima međunarodni karakter – na njoj sudjeluju viteške skupine iz BiH, Hrvatske, Slovačke, Mađarske, Rumunjske itd. te pomažu prikazati obranu hercegova grada. Zbog svoje jedinstvenosti i zanimljivosti, sajam je postao svojevrsni brend Stoca i čitave Hercegovine, ranije su rekli organizatori.

Neum Animated Film Festival, široko poznati međunarodni festival animiranog filma svoje 16. izdanje i ove godine će održati u online formatu.

''Iako je postojala opcija da Festival ove godine ide uživo kao i ranijih godina, to se nažalost nije moglo dogoditi – zbog već poznatih problema s pandemijom koronavirusa.  S obzirom na to da je NAFF festival koji obiluje susretima ljudi iz cijelog svijeta i sa svih kontinenata, još uvijek nije bilo izvedivo okupiti ih sve u Neumu, te će cijeli Festival biti u online izdanju – kao i prethodne godine. Ipak raduje činjenica, da je ove godine na natječaj pristiglo najviše filmova do sada, a to je brojka od 3080'', kaže za Bljesak.info Mia Bojičić, glasnogovornica festivala.

''Nakon selekcije izabrani su filmovi koji će biti prikazani u dva programa, natjecateljski i panorama program. 123 filma bit će prikazana u natjecateljskom programu i 68 u panorami. Svi filmovi bit će prikazani u točno unaprijed određenom vremenu putem profesionalnih online platformi, a sedam članova stručnog žirija donijeti će odluku o najboljima. Bit će organizirane i dvije video konferencije, te tri stručna predavanja, sve online. Na taj način sudionici će moći razmijeniti svoja mišljenja i diskutirati o najnovijim sadržajima iz svijeta animacije. Svi oni koji žele pogledati neki od filmova ili programa, mogu to učiniti tako što će se javiti organizacijskom timu NAFF-a, putem službene web stranice naff.ba. Nakon toga će dobiti password putem kojeg će moći pristupiti gledanju filma ili programa koji žele'', kazala je Bojičić, izražavajući nadu da će ova cijela 'ludnica' oko koronavirusa uskoro proći, te da će već naredne godine o svim sadržajima NAFF-a pričati 'uživo' iz Neuma, s animatorima iz cijelog svijeta, vatrometom, zabavnim sadržajima i svim popratnim aktivnostima – kojima NAFF inače obiluje i po čemu je prepoznatljiv.

Street Food fest na svojim službenim Facebook stranicama javnost je obavijestio da će njihov event biti održan od 23. do 25. srpnja.

Na Street Food Festu, koji po drugi put otvara svoja vrata na festivalskom trgu parka Sajmište u Širokom Brijegu, prošetati će mnogi gurmani i ljubitelji dobre zabave, a posjetitelji festivala će otkriti što je trenutno u trendu na gastro sceni.

''Svoju će kreativnost i vještinu pokazati sedam vrsnih street food majstora iz BiH i Hrvatske, a posjetitelji će moći kušati i neke od craft piva, kao i vina iz ponude, a za one mlađe biti će organiziran i Kids korner. Večernji program nam donosi odličnu zabavu uz trenutno vodeća imena glazbene scene'', najavili su organizatori.

Evergreen festival se i ove godine održava u vremenu od 06. pa do 16. kolovoza.

''Deset dana festivala za deset godina postojanja, s tim da ćemo i do kraja mjeseca imati par zanimljivih svirki, ali još nisu određeni datumi za te svirke. Program je skoro pa završen , ali do 01.07. čekamo potvrde svih bendova pa ćemo nakon toga i objaviti. Kao i svake godine i ove možete očekivati dobru zabavu i dobre bendove. Čitav festival će se održati u sklopu kafića Evergreen'', poručili su organizatori Evergreen festivala.

Festival klapske pisme ove godine će biti održan od 31. srpnja i 1. kolovoza na Trgu hrvatskih branitelja u Posušju.

Upravni odbor Udruge „Festival klapske pisme Posušje“ nedavno je raspisao Natječaj za sudjelovanje na VII. Festivalu gdje se mogu prijaviti muške i ženske klape koje u svim kategorijama pjevaju a capella – bez pratnje glazbala.

JazFest kako nam kažu organizatori organizirat će se ove godine 14.kolovoza.

''Još smo u fazi planiranja program tako da imena još ne možemo otkriti'', kazali su organizatori, najavljujući da će pravovremeno obavijestiti javnost o izvođačima.  

Mladifest odnosno Međunarodni susret mladih održat će se od 1. do 6. kolovoza 2021. godine.

''Tema susreta je ′′ Koje dobro djelo moram učiniti?" (Mt 19, 16 )) Prethodni 31 Festival mladih protekao je u malo drugačijem i kraćem obliku, zbog Covid pandemija koje su paralizirale veći dio svijeta. Vjerujemo da bi se ovogodišnji Festival mladih održao u normalnim okolnostima te vas očekujemo u Međugorju'', najavili su organizatori na svojim Facebook stranicama.

Kopirati
Drag cursor here to close