rukopis

Voynichev manuskript: Najmisterioznija knjiga na svijetu

Kultura / Flash | 23. 08. 2016. u 08:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Desetogodišnja borba nakladnika Siloe za prava na objavljivanje tzv. Voynicheva rukopisa (manuskripta) je konačno dobivena. Na temelju stečenih prava, ovaj će nakladnik uskoro ponuditi 900 kopija najmisterioznije knjige na svijetu, po cijeni od najmanje 7.000 eura za komad! Već sada imaju 300 narudžbi, piše agencija AFP.

Voynichev rukopis (manuskript) je detaljna knjiga koja ima 240 stranica i koja je napisana na jeziku ili pismu koje je potpuno nepoznato. Stranice rukopisa su prepune raznobojnih crteža čudnih dijagrama, nagih žena, čudnih događaja i čudnih biljaka.

Neki su skloni tvrdnji kako se radi o djelu alkemičara, odnosno mračne znanosti, ali ga još nitko nije uspio dešifrirati ili sa sigurnošću prevesti.



Manuskript je ime dobio po poljsko-američkom knjižaru Wilfrid M. Voynichu, koji je ovaj rukopis pronašao 1912. Godine u jednoj jezuitskoj školi blizu Rima. Originalni autor rukopisa je ostao nepoznat, a analizom je utvrđeno da ova misteriozna knjiga datira između 1404. i 1438. godine. Zbog svih misterioznih faktora koje okružuju manuskript, postao je poznat kao “Najmisterioznija knjiga (rukopis) na svijetu”.

Prvi vlasnik ovog rukopisa, rimski car Rudolph II. (1576-1612) smatrao je filozofa Rogera Bacona autorem knjige, ali ispostavilo se da to nije točno.

Rukopis se od 1969. godine čuva na sveučilištu Yale u New Havenu. Zbog vrijednosti knjige i velikog interesa za nju, moralo se dugo čekati kako bi joj se pristupilo, ali će sada nakon dodjele prava na objavljivanje kopija barem original biti pošteđen, a znatiželjnici i znanstvenici brže će i lakše dolaziti do svoga primjerka kopije.

Postoje i neke digitalne verzije ovog manuskripta, dostupne na Internetu.

Premda je na stotine znanstvenika analiziralo i istraživalo ovu tajanstvenu knjigu, nikome još uvijek nije uspio prihvatljiv prijevod rukopisa ili znanstveno tumačenje o čemu se radi.

Neki smatraju kako je autor (ili više autora) bio pod snažnim utjecajem droga pišući ovu knjigu, drugi misle da se netko genijalan samo želio dobro našaliti (i u tome očito uspio), dok ima i zagovornika teorije o vanzemaljcima kao autorima ovog misterioznog manuskripta.

Prema ovoj knjizi da Vincijev kod je dječja igra, kažu stručnjaci, a znanstvenik Greg Hodgin navodi kako se radi o uistinu veličanstvenoj slagalici koju tek treba odgonetnuti.

Kopirati
Drag cursor here to close