Naša stranka

Vlada 'ruši' Počitelj

Vlada, ali i niži nivoi vlasti, Vlada HNŽ te Grad Čapljina, nisu smjeli dopustiti da do ovog dođe tim više jer je Počitelj uvršten na listu 100 najugroženijih mjesta na svijetu...
Kultura / Flash | 12. 05. 2020. u 10:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za propadanje kulturno-povijesnog naslijeđa u Počitelju odgovorna je Vlada FBiH, kaže zastupnica Naše stranke u zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Naime, krov Gavrankapetanove kule koja je u sastavu povijesnog gradskog područja Počitelja je urušen, a Pozder je tim povodom Vladi FBiH uputila inicijativu da se hitno oformi stručni tim koji će utvrditi stpuanj oštećenja te da se izdvoje potrebna sredstva za konzervaciju i sanaciju.

Pozder kaže da je urušavanje izravan odraz nebrige Vlade FBiH za spomeničko naslijeđe.

''Radi se o tome da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine još 2003. godine Historijsko - gradsko područje Počitelja proglasila nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. U toj odluci su, između ostalog, definirane obveze vlasti za pravnu i fizičku zaštitu istih. Vlada Federacije dužna je osigurati pravne, znanstvene, tehničke, administrativne i financijske mjere za zaštitu, konzervaciju, prezentaciju i rehabilitaciju spomenika. Vlada, ali i niži nivoi vlasti, Vlada HNŽ te Grad Čapljina, nisu smjeli dopustiti da do ovog dođe tim više jer je Počitelj uvršten na listu 100 najugroženijih mjesta na svijetu, koju utvrđuje World Monuments Watch, s obzirom na posebnu vrijednost ove povijesne cjeline, a na prijedlog sveučilišta u Yorku u Engleskoj i Univerziteta u Sarajevu, navela je.

Village of Počitelj

Počitelj, once a feudal seat on the Neretva River, is dominated by a fortress that fell to the Ottoman advance in 1471. The village became a popular tourist destination and artistic retreat following the Second World War. Though it reflects Ottoman urban life in the region, it is also an emblem of preservation challenges in the aftermath of war in Bosnia.

Pozder je skrenula posebnu pažnju na činjenicu da nije samo krov u opasnosti nego i cijeli objekt, ali i sigurnost ¸posjeteitelja.

''Urušavanje krova na bilo kom objektu, a pogotovo na kulturno-povijesnom dobru predstavlja direktnu opasnost za njegovu cjelokupnu konstruktivnu stabilnost, kao i za osobe koje se nalaze objektu ili u neposrednoj blizini. Gavrankapetanova kula u Počitelju je dostupna posjetiteljima, jer ne postoji nikakva fizička zaštita, te ulazak u kulu predstavlja direktnu opasnost po ljudske živote'', navela je.

Kopirati
Drag cursor here to close