od 1. do 5. lipnja

ViVA festival posvećen osnovnim ljudskim vrijednostima

Kultura / Flash | 18. 05. 2016. u 11:46 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

ViVA film festival - Festival ekološkog, religijskog, turističkog i omladinskog dokumentarnog filma bit će održan od 1. do 5. lipnja u nekoliko bh. gradova.

Projekcije filmova bit će održavane u sedam bh. gradova na lokacijama: Pozorište mladih Sarajevo, Dom kulture Kakanj, Stara crkva Vareš, J.U. Kult media Sanski Most, Kulturni centar Ljubuški, OKC Abrašević Mostar, Centar za kulturu Lukavac.

Selektorska komisija ViVA film festivala je izabrala 123 filma u četiri kategorije: ekologija, religija, turizam i omladinski film, koji će biti prikazani u službenom programu ViVA film festa 2016. godine, te se natječe za osvajanje nagrada.

Ono što je karakteristika ovog festivala, kako je rečeno danas na press-konferenciji, osim izbora tema koji je prije svega edukativan, jesu i radionice za mlade stvaratelje. Filmovi koji nastaju na tim radionicama, kako je rekao predavač i član žirija za omladinski film Dženan Medanović, imaju posebnu vrijednost.

Član žirija za filmove iz oblasti ekologije i turizma i član Savjeta Festivala Dario Novalić skrenuo je pažnju na kvalitetu prispjelih filmova.

VIVa film festival, smatra umjetnički direktor Ratko Orozović, jeste festival koji se bavi osnovnim ljudskim vrijednostima. Osim filmova bit će održana i tri okrugla stola posvećena ekologiji i industriji (Kakanj), turizmu (Ljubuški) i religiji (Sarajevo).

Kopirati
Drag cursor here to close