Projekt

Virtualno putovanje u prošlost u muzeju u Jablanici

''Virtualno iskustvo će učiniti posjetu muzejima atraktivnijom i dati jedan potpuno novi oblik u kojem se stvara dojam da se posjetitelji zaista nalaze u povijesnom prostoru i vremenu.''
Kultura / Flash | 15. 10. 2020. u 15:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zahvaljujući tehnologiji za virtualnu stvarnost posjetitelji će uskoro moći putovati u prošlost u muzejima u Jablanici i Nikšiću.

Tako će posjetitelji Muzeja u Jablanici doživjeti Bitku na Neretvi i naći se u središtu bitke, dok će se posjetitelji u Nikšiću i Arheološkom centru Petrovići, moći vratiti tisuće godina unazad i osjetiti kakav je život bio na najznačajnijem prapovijesnom lokalitetu u Crnoj Gori ''Crvena stijena''.

Izrada 3D animacija i snimanje 360 ֯ videa za VR aplikacije je u tijeku na oba lokaliteta, a do kraja godine očekuje se završetak građevinskih radova i opremanje VR prostora.

''Virtualno iskustvo će učiniti posjetu muzejima atraktivnijom i dati jedan potpuno novi oblik u kojem se stvara dojam da se posjetitelji zaista nalaze u povijesnom prostoru i vremenu. U tom trenutku taj svijet koji se posmatra postaje virtualna stvarnost posjetitelja u koji su ugrađeni različiti elementi kao što su video, audio ili popratni informativni sadržaji u obliku slika ili teksta'', priopćeno je iz Udruženja LINK iz Mostara.

Projekt prekogranične suradnje ''Zanimljivi muzeji / Amusing Museums'' financira Europska unija u sklopu programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora. Projekt zajednički provode Udruženje LiNK iz Mostara u suradnji sa Nacionalnim Muzejom Crne Gore (CG) i Općinom Jablanica (BiH) .

Ukupna vrijednost projekta je blizu 400.000 eura, od čega Europska unija financira oko 300.000 eura.

Kopirati
Drag cursor here to close