Čapljina

Villa Rustica Mogorjelo uvrštena u projekt ''Rimsko carstvo i vinske ceste”

Prvi korak bilo je uvezivanje koje je u tijeku. Mogorjelo je ušlo na web stranicu i tiskani promidžbeni materijal.
Kultura / Flash | 04. 05. 2019. u 08:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:  Bljesak.info / Villa rustica Mogorjelo

Poznata – svi putovi vode u Rim, u svojoj ovovremenoj inačici mogla bi se parafrazirati – turistički putovi vode na rimske ceste. Zanimljiv turistički projekt ''Vinsko carstvo i rimske ceste'' u villi rustici Mogorjelo kod Čapljine, imat će svog predstavnika u BiH.

Početna faza projekta financirana je sredstvima njemačke razvojne agencije GTZ i Europske unije.

Govoreći o projektu u sklopu kojega je nedavno boravio na skupu u Beogradu, Dragan Bradvica, voditelj Ureda Turističke zajednice HNŽ za Stolac i Čapljinu kaže za Radiopostaju Čapljina: ''Radi se o povezivanju lokaliteta vezanih za Rimsko carstvo.. U prvoj fazi projekta bilo je to povezivanje mjesta na sjeveru uz Dunav, odnosno dunavske regije od Austrije, Slovačke, Mađarske, Srbije, Rumunjske i Bugarske. U drugoj fazi ide južni tok, kreće se iz Pule zatim ide preko Nina, Solina i Vida u Hrvatskoj, pa Mogorjela kod Čapljine u BiH, Risana, Podgorice u Crnoj Gori, Butrinta i Apolonije u Albaniji, te Herakleje i Stobija u Makedoniji''.

Na upit – što bi to moglo donijeti ovdašnjem turizmu nastavlja: ''Iz BiH bilo je osam prijedloga za rimske ceste, prošlo je samo Mogorjelo. Postoje neki normativi, neke uzanse, odnosno preduvjeti, a Mogorjelo je to ispunjavalo pa se našlo na spisku. U ovoj fazi će se raditi poveznica za sva ta mjesta, kao i ostala ponuda vezana za okolicu Čapljine – canoe safari, Park prirode Hutovo blato…, sve to ulazi taj projekt. Bit će to svojevrsna turistička promocija, putem web stranice i linka vezanih za svaki lokalitet na području općine Čapljine i svaku vinariju na području cijele Hercegovine'',

Prvi korak bilo je uvezivanje koje je u tijeku. Mogorjelo je ušlo na web stranicu i tiskani promidžbeni materijal.

''Sljedeći korak je apliciranje na sredstva međunarodnih organizacija, za izradu novih promidžbenih materijala i dovođenje turista. Cilj je uvezivanje u prvom redu Narona i Mogorjela, treba raditi na toj suradnji. Uvjetno rečeno to bi u idealnoj varijanti podrazumijevalo da turisti krenu iz Pule, a završe u Makedoniji.

Ovim projektom otvara se ta mogućnost, ali preko noći ne treba očekivati neki bum. Međutim, postoji mogućnost za valorizaciju potencijala“, kaže Bradvica.

Naglašava kako se nada da bi u sklopu projekta određena sredstva mogla doći i u rimsku villu rusticu Mogorjelo, ''kako bi se mogla stvoriti jedna baza za degustaciju vina''.

Zanimljivo, rimske lokalitete villu rusticu Mogorjelo i Naronu kod Vida – Metkovića u Hrvatskoj, otkrio je isti istraživač , austrijski arheolog i povjesničar Karl Patsc. Iako je međusobna udaljenost među njima nepunih deset kilometara, značajnijih oblika suradnje nije bilo.

U tom pogledu projekt ''Rimsko carstvo i vinske ceste'' mogao bi donijeti prekretnicu.

Inače, villa rustica ''Mogorjelo'' nekada je bila jedna od destinacija izletničkog turizma, u prvom redu gostiju koji su ljetovali na Dubrovačkom primorju, a danas je u tom smislu gotovo zaboravljena, pa je ovaj projekt dobro došao, ako ništa da se nađe na mapama turističke ponude.

Kopirati
Drag cursor here to close