Telegrafski ured

VIDEO | Don Šuljić: U privatna ukazanja ne mora vjerovati nijedan katolik

Kultura / Flash | 16. 05. 2017. u 15:48 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Preferiram Madonu kao majku, našu majku, ne ženu koja je šefica telegrafskog ureda pa svaki dan šalje poruke", rekao je papa Franjo na letu iz Fatime za Rim prije nekoliko dana komentirajući brojna ukazanja u Međugorju.

Medijske interpretacije ove Papine izjave o ukazanjima u Međugorju su različite, a sama izjava izvučena je iz konteksta, rekao je teolog don Anton Šuljić u Studiju 4.

Ovo nije prvi put, kaže don Šuljić, da Papa izražava oprez i sumnju prema broju ukazanja, kojih je više od 40.000, te govori o tri razine međugorskog fenomena.

Prva su razina pozitivni nalazi komisije na rana, prva ukazanja djece. Druga je razina brojnost ukazanja o kojima u izvještajima postoje određene nedoumice.

Bitno je znati da Papa nije zanijekao ukazanja, nego su mu brojčano problematična.

Privatno ukazanje, objašnjava don Šuljić, nikada neće postati dogma vjere i kada govori o 'navodnim ukazanjima', Papa misli na privatnu sferu. Dobro je da Papa to strogo luči.

U privatna ukazanja ne mora vjerovati nijedan katolik, kaže don Šuljić.

Treća razina je pastoralna, odnosno praksa gdje Papa ispituje svoje biskupe koji su bili 'na terenu'. Naravno, uvijek će postojati 'fanovi' koji će reći ili Međugorje ili ništa. No, treba reći ili evanđelje ili ništa, upozorava Šuljić.

Kopirati
Drag cursor here to close