Izložba

Veliko zanimanje za ''Titov bunker''

Kultura / Flash | 30. 05. 2017. u 10:59 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muzej Wurttembergischer Kunsteverein, u suradnji s Projektom Bijenale suvremene umjetnosti D-0 ARK Underground, postavio je u Stuttgartu paralelno s četvrtim ciklusom Projekta, izložbu “Titov bunker” s radovima više od 20 umjetnika i umjetničkih grupa posvećenih fenomenu nekadašnjeg atomskog skloništa u Konjicu.

Izložba je izazvala veliki interes njemačke javnosti, priopćeno je iz Bijanala suvremene umjetnosti.
Milomir Kovačević Strašni, sarajevski umjetnik i sudionik izložbe u Stuttgartu, kaže da je nevjerojatno koliki interes svijet pokazuje za Titovo ime, ali i interes za promišljanje Hladnog rata kroz suvremenu umjetnost.

''Impresioniran sam ovim izložbenim prostorom i angažmanom organizatora da postave ovakvu izložbu. Drago mi je da upoznam umjetnike iz Europe i nadam se da ćemo u budućnosti surađivati'', rekao je Strašni.

Koordinatorica Projekta D-0 ARK Underground Sandra Mljević Hozić ističe značaj međunarodne suradnje s njemačkim kolegama te navodi da je Projekt predstavljen i u Veneciji, Firenci, Istanbulu, Beču, Zagrebu, Strazburu, Splitu, Tirani, Milanu, a što je prilika da se skrene pažnja svjetske javnosti na vrijednost ove kolekcije, ali i na Konjic i BiH.

Kustosi četvrtog ciklusa Projekta Bijenale u Konjicu Iris Dressler i Hans D. Christ iz Stuttgarta odabrali su video radove, fotografije, instalacije i objekte koji su producirani za Titov bunker i dodatno razvijeni ili reproducirani za izložbu u Njemačkoj. Bave se infrastrukturom bunkera, kao i njegovom transformacijom od atomskog skloništa u umjetnički i vojni muzej.

Titov bunker, koji je poslužio za koncept izložbe kao konkretna lokacija i metafora, izgrađen je po nalogu predsjednika Jugoslavije i vrhovnog komandanta Josipa Broza Tita kao tajno atomsko sklonište površine 6.500 kvadratnih metara. Izgradnja bunkera, koja je koštala 4,6 milijardi dolara, završena je 1979. godine, samo godinu dana prije Titove smrti.

Sve do 90-ih postojanje bunkera u Konjicu bilo je tajna.

Edo i Sandra Hozić su 2011. godine uspjeli da pokrenu “Projekt Bijenale D-0 ARK” u Titovom bunkeru. Od samog početka, cilj je bio da se kroz bijenalno održavanje izložbe formira kolekcija koja će biti baza za hibridni muzej u atomskom skloništu. Za sada je u bunkeru već više od 130 radova.

Izložba u Stuttgartu bit će otvorena do 6. kolovoza.

Kopirati
Drag cursor here to close